NAKON DVODNEVNE RASPRAVE

Sjeverna Makedonija dobila novu vladu: Predvodi je Zoran Zaev

Novi premijer i ministri su odmah dali svečanu izjavu pred predsjednikom Sobranja Talatom Džaferijem

Novi premijer i ministri. Agencije

A. Č. / Avaz.ba

31.8.2020

Zastupnici u Sobranju Sjeverne Makedonije većinom glasova izabrali su kasno sinoć novu koalicionu vladu Saveza nezavisnih socijaldemokrata Makedonije (SDSM) i Demokratske unije za integracije (DUI) premijera Zorana Zaeva.

Za izbor nove Vlade na čijem čelu će opet biti Zaev, poslije dvodnevne rasprave, glasalo je svih 62 zastupnika parlamentarne većine. Protiv je glasao 51 zastupnik opozicije - VMRO DPMNE i kolacije Alijanse za Albance i Alternative.

Novi premijer i ministri su odmah dali svečanu izjavu pred predsjednikom Sobranja Talatom Džaferijem i u prisustvu poslanika vladajuće koalicije, jer je opozicija napustila salu.

U novom kabinetu Zaev ima 19 ministara, sedam manje nego u njegovoj prethodnoj vladi. Prvi put vlada u Skoplju ima mjesto prvog zamjenika premijera, koji je dobio DUI, a prvi put je i Albanac ministar vanjskih poslova.

Premijer Zaev je u završnom obraćanju rekao da će njegova vlada biti posvećenja jačanju ekonomije i odlučnoj i beskompromisnoj borbi protiv kriminala i korupcije, ističuči da zemlja mora da ima efikasan evropski pravni sistem. 

- Predstoji nam stabilan politički period, period predvidljivosti, i svako treba da zgrabi ovaj moment - istakao je Zaev.

Nova koliciona vlada starih partnera SDSM i DUI koji su zajedno bili na vlasti od juna 2017, dogovorena je prošle sedmice poslije kraćih pregovora. 

Vladajuću većinu čine koalicija SDSM sa Besom "Možemo", u kojoj je i više od 20 manjih partija uključujući stranke svih manjih etničkih zajednica, DUI i DPA.

Mandat za sastav nove vlade lider SDSM Zaev je dobio 13. avgusta. Na premijerskom mestu prethodno je bio bio od juna 2017. do početka januara 2020, kada je podnio ostavku da bi bila formirana tehnička vlada za sprovodjenje izbora koji su održani 15. jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.