IZMJENA PRAVILNIKA

U Hrvatsku će se moći unijeti samo dvije kutije cigareta

Tim su pravilnikom, inače, definirani i limiti za alkoholna pića, kao i “rezervno gorivo” u prenosivim spremnicima

Ozbiljan udar na sve masovniji odlazak Hrvata u BiH radi šopinga. Ilustracija

Avaz.ba

31.8.2020

U Hrvatsku će se od 15. oktobra moći unijeti samo dvije kutije cigareta umjesto deset, što je ozbiljan udar na sve masovniji odlazak Hrvata u BiH radi šopinga. 

Kupovinu jeftinijih cigareta u BiH ove godine je već donekle otežala epidemiološka situacija, a odskora će i novi propisi, piše "Poslovni dnevnik".

Od zastupljenijih kategorija duhanskih proizvoda, isto vrijedi i za duhan za pušenje, za koji će maksimalna količina pošteđena naplate poreza također biti peterostruko manja nego dosad. Umjesto dosadašnjih 250 grama, slobodno će se moći unijeti 50 grama duhana.

Te promjene dio su predloženih izmjena Pravilnika o oslobađanju od PDV-a i akciza za robu uvezenu u ličnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država (izvan EU) te za robu uvezenu kao mala pošiljka nekomercijalnog značaja. Radi se o prijedlogu izmjena koji je ove sedmice pušten u javnu raspravu.

Tim su pravilnikom, inače, definirani i limiti za alkoholna pića, kao i “rezervno gorivo” u prenosivim spremnicima, ali fokus promjena ponajprije je na cigaretama i duhanu, s tim da je od količinskih smanjenja izuzet zračni saobraćaj.

U odnosu na postojeći Pravilnik, predviđa se i dopuna kojom se određuje da maksimalne količine za sedam specificiranih duhanskih prerađevina i proizvoda predstavljaju 100 posto sveukupne dozvoljene količine.

- U slučaju svakog pojedinog putnika, oslobođenje se može primijeniti na bilo koju kombinaciju proizvoda pod uvjetom da sveukupni postotak iskorištenih pojedinih odobrenih količina na prelazi 100 posto - pojašnjava se u prijedlogu izmjena.

Koliko god takve sličice zvuče periferno, potencijalni finansijski efekti novih pravila igre to baš i nisu. Godišnja potrošnja cigareta u Hrvatskoj procjenjuje se na više od 300 miliona standardnih pakovanja, a posljednje dostupne procjene kažu da se oko sedam posto potrošnje cigareta odnosi na neoporezive cigarete, sa poreznom markicom (najčešće) BiH ili bez markice. To je u velikoj mjeri siva zona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.