CRNA GORA

BBC: Opozicija bi mogla oformiti tehnokratsku vladu, ali ne dijele svi desničarsku retoriku DF-a

BBC navodi da je „američka organizacija za ljudska prava, Freedom House, početkom ove godine derogirala Crnu Goru iz demokratije u ‘hibridni režim’. I ako ništa drugo, izlaznost i rezultati nude elokventan odgovor”

Održani izbori. Agencije

Avaz.ba

31.8.2020

Opozicione stranke u Crnoj Gori između sebe su osvojile slabu većinu na izborima u ovoj bivšoj jugoslovenskoj zemlji – piše Guy De Launey, balkanski dopisnik BBC. 

- Prozapadna stranka dugogodišnjega predśednika Mila Đukanovića osvojila je veći dio glasova, ali joj je jedan mandat nedostajao za većinu. Ovaj rezultat bi se i dalje mogao razvijati na više načina. Ali to svakako predstavlja udarac za predśednika Đukanovića - ocijenjuje BBC. 

BBC navodi da je „američka organizacija za ljudska prava, Freedom House, početkom ove godine derogirala Crnu Goru iz demokratije u ‘hibridni režim’. I ako ništa drugo, izlaznost i rezultati nude elokventan odgovor”. 

 BBC dalje navodi da „postoji mogućnost da bi opozicija mogla formirati tehnokratsku vladu. Demokratski front je najveća opoziciona stranka, ali druge stranke ne dijele njenu desničarsku politiku i bliske odnose sa Srbijom i Rusijom”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.