STRANKA SLOBODE I PRAVDE

Opozicija u Srbiji tvrdi da u Bijeloj kući nije potpisan sporazum s Albanicma već s Amerikancima

Kosovo je dobilo priznanje svoje nezavisnosti od strane Izraela dok je Srbija, valjda zbog zahvalnosti Izraelu na tome što su priznali Kosovo, preuzela obavezu da premjesti ambasadu u Jerusalem, navodi se u saopćenju

Sa sastanka z Vašingtonu. SSP

Avaz.ba

5.9.2020

Opozicione stranke različito reaguju na sporazum koji je potpisan u Vašingtonu - od kritika cjelokupnog sporazuma ili njegovih dijelova, do podrške dokumentu kao napretku koji je značajan za dalje odnose Beograda i Prištine.

Tako Stranka slobode i pravde tvrdi da u Bijeloj kući nije potpisan nikakav srpsko-albanski, nego američko-srpski sporazum kao dio predizborne kampanje Donalda Trampa (Trump).

- Sporazum je posvećen Izraelu, zaštiti američkih ekonomskih interesa u oblasti energetike, telekomunikacija i infrastrukture, a dotiče se i odnosa Beograda i Prištine. Bit će zapamćen po tome što je prvi put jedan srpski zvaničnik stavio potpis na dokument u kome pored riječi Kosovo ne stoji zvjezdica koja precizira da je dokument statusno neutralan i u skladu sa rezolucijom 1244 - navodi se u saopćenju.

Kazali su i kako se pokazalo da nije bilo nikakvog pritiska da se Kosovo prizna. 

- Naprotiv, jasno piše da se na pitanje statusa uvodi moratorijum od godinu dana. Iz toga logično slijedi da poslije isteka tog roka počinju statusni razgovori. Kosovo je dobilo priznanje svoje nezavisnosti od strane Izraela dok je Srbija, valjda zbog zahvalnosti Izraelu na tome što su priznali Kosovo, preuzela obavezu da premjesti ambasadu u Jerusalem. Takva odluka može od Srbije napraviti metu za djelovanje muslimanskih terorista. Da je ovo u suštini Trampov predizborni sporazum govori i činjenica da u njemu ima svega i svačega. Od propisivanja od koga se kupuje 5G oprema, preko Hezbolaha do toga da ćemo se boriti da ubjedimo 69 zemalja svijeta da odustanu od kažnjavanja homoseksualizma - saopćili su iz SSP-a.

Ipak, naglašavaju kako sporazum ima i dobre strane.

- U pitanju su dijelovi koji su preuzeti iz Deklaracije o pomirenju dva naroda Stranke slobode i pravde, a tiču se prihvatanja diploma i obaveze neometanja slobodne trgovine. Zabrinjava što nijednom riječju nije spomenuta Zajednica srpskih opština, ali ni demokratija, dekriminalizacija društva niti vladavina prava, kao obaveze koje za obje strane proističu iz Briselskog sporazuma i koji je, za razliku od ovog dokumenta, u skladu sa rezolucijom 1244 i mandatom koji je Savjet bezbednosti prenio na Evropsku uniju. Bez napretka u ovim oblastima i istinskog pomirenja između naroda neće biti suštinskog napretka ni za Srbe ni za Albance - zaključuje se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.