NETAČNA INFORMACIJA

Grenel: Nije tačno da SAD ukidaju vize za građane Srbije i Kosova

Potpisali su da će raditi zajedno, oni nisu potpisali sa SAD. Mi nismo potpisnica, naveo je specijalni izaslanik predsjednika SAD

Ričard Grenel i Donald Tramp. Arhiv

Avaz.ba

5.9.2020

Specijalni izaslanik predsjednika SAD za dijalog, Ričard Grenel, demantovao je navode kosovskih medija o tome da bi Kosovo i Srbija mogli da dobiju bezvizni režim sa SAD.

Petrit Seljimi, izvršni direktor Milenijumske fondacije za Kosovo i bivši kosovski šef diplomatije, na Tviteru je napisao: 

- Jaki šamar u lice Evropskoj uniji i njenom rasističkom stavu prema Kosovu će možda tek doći od Vašingtona i administracije Donalda Tampa: Kosovski mediji javljaju da će SAD najaviti bezvizno putovanje za Kosovo i Srbiju 45 dana nakon sporazuma o ekonomskoj normalizaciji."

Na te navode ubrzo je uslijedio kratak odgovor Ričarda Grenela: "Opet netačno“, prenosi KoSSev.

Ovo nije jedina stvar koju je Grenel, glavni posrednik u potpisivanju jučerašnjih dokumenata u Vašingtonu za koje tvrdi da predstavljaju sporazum Kosova i Srbije o ekonomskoj normalizaciji djelimično ili u potpunosti demantovao u vezi sa navodima medija i zvaničnika o detaljima pregovora i ceremonije potpisivanja, podsjeća KoSSev.

On je najprije reagovao na pisanja srbijanskih medija o tome da je pred srpsku delegaciju u Vašingtonu stavljan papir o priznanju Kosova, označivši je kao netačnu, da bi kasnije potvrdio da je na sastanku bilo iznenađenja, ali ne tako velikih.

- Nekada vole da se pred medijima pretvaraju da je iznenađenje veće nego što jeste, kazao je Grenel.

Demantija sa njegove strane bilo je i u toku jučerašnjeg dana. Tada je demantovao navode srpske delegacije da su u Vašingtonu potpisana dva bilateralna sporazuma – jedan između Srbije i SAD i drugi između Kosova i SAD.

- Potpisali su da će raditi zajedno, oni nisu potpisali sa SAD. Mi nismo potpisnica, naveo je specijalni izaslanik predsjednika SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.