PORUKA

Reis Fejzić za "Avaz": Podrška iz BiH ohrabrenje je za muslimane u Crnoj Gori

Nekome su bili razlog za slavlje, ali su muslimanima u Crnoj Gori rezultati izbora donijeli brigu, neizvjesnost i šok

Ef. Fejzić: Odlučuju više stranci nego mi. Agencije

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

8.9.2020

Rezultati izbora u Crnoj Gori nekome su bili razlog za slavlje, ali su muslimanima u ovoj susjednoj državi donijeli brigu, neizvjesnost i šok.

U razgovoru za „Avaz“ reisu-l-ulema Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić komentira aktuelnu situaciju, ali iznosi i svoja očekivanja hoće li Crna Gora, nakon nekoliko decenija izgradnje multietničkog sklada, države po mjeri svih njenih građana, proevropske zemlje i NATO članice, krenuti u nekom drugom pravcu.

Neprimjereno slavlje

- To je bilo neprimjereno slavlje. Ne može biti slavlje da prolazite ispred muslimanskih kuća, zastajete i uzvikujete „Selite se, Turci“, da nekome prijetite silovanjima... To su stvari koje nama nisu strane. Znamo mi te stvari, ali u posljednjih 20 godina mi nismo imali takvih poruka. I sad odjednom. To jeste šok i očekivano je bilo da to, na neki način, uznemiri muslimane u Crnoj Gori, pogotovo u mjestima gdje smo mi manjina. Hoću da zahvalim svim svojim vjernicima muslimanima koji nisu doprinijeli da to tako bude, a drugo, nisu nasjedali na bilo kakve provokacije, dostojanstveno su se ponašali i nisu dali povoda da to eskalira - kaže ef. Fejzić. 

On, međutim, dodaje da se situacija postepeno smiruje, da se sve stišava i da svi čekaju šta će donijeti naredni dani. Pitali smo ga i hoće li Crna Gora nastaviti svoj put, kojim je išla u proteklih 20-tak godina.

- Vi u BiH to najbolje znate, da često stvari nisu u našim rukama. Odlučuju više stranci nego mi. Međunarodni faktor je taj koji će odlučivati pravac u kojem će se kretati Crna Gora, barem je tako moje mišljenje. S obzirom na to da je Crna Gora članica NATO-a i NATO saveznik, nisam baš siguran da će najveća svjetska alijansa dozvoliti da se to okrene u nekom drugom pravcu - ističe ef. Fejzić.

Političkim predstavnicima Bošnjaka i muslimana u Crnoj Gori on poručuje da vode računa o narodu koji im je dao povjerenje te da ''dobro razmišljaju, izvagaju i sinhronizirano i u konsenzusu donose odluke u kojem pravcu da vode politiku“.

Strani diplomati

- Želim da zahvalim svim ljudima koji su uputili podršku muslimanima u Crnoj Gori i Islamskoj zajednici. Od Bosne, susjednih država, stranih diplomata u Crnoj Gori. To nam daje neku nadu, ulijeva nam povjerenje da imamo prijatelja, da imamo ljude koji prate situaciju i to je jedna vrsta ohrabrenja za IZ i muslimane u Crnoj Gori - govori ef. Fejzić.

Neće puno situacija zavisiti od nas samih

- Vidimo i ovih dana gledamo ljude koji su možda bili i najglasniji da region vode u nekom drugom pravcu kako sjede i potpisuju sporazume koje hoće moćne sile u svijetu. Tako da mislim da neće puno situacija zavisiti od nas samih u Crnoj Gori i da će neko drugi presudno odlučivati o našoj budućnosti - smatra ef. Fejzić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.