POTPIS U VAŠINGTONU

Rusija u čudu, Vučić ih nije unaprijed informisao o detaljima sporazuma

List navodi da je Moskva sa čuđenjem primila rezultate posjete, kojoj je bio posvećen „sarkastični“ post portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove na društvenim mrežama

Avaz.ba
08.09.2020 14:10

Aleksandar Vučić i Donald Tramp

Foto: Instagram

Moskva je naknadno saznala detalje posjete predsjednika Aleksandra Vučića Vašingtonu, a ti detalji su izazvali čuđenje u ruskom rukovodstvu, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

List navodi da je Moskva sa čuđenjem primila rezultate posjete, kojoj je bio posvećen „sarkastični“ post portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove na društvenim mrežama.

Dnevnik piše, pozivajući se na više izvora u državnim strukturama Rusije, da su čuđenje izazvali ne samo snimci iz Vašingtona, koliko rezultati posjete srbijanskog predsjednika koji se u Bijeloj kući sreo sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom i sa premijerom Kosova Abdulahom Hotijem.

- Potpisivanje tačke o uzajamnom priznavanju Kosova i Izraela u Vučićevom prisustvu u suštini legizimizuje aspiracije Prištine na samoopredjeljenje. Ruske vlasti su, sudeći po svemu, upozoravale predsjednika Srbije o posljedicama nekih pozicija iz vašingtonskog sporazuma“, piše Komersant.

List navodi, pozivajući se na izvore u ruskim državnim strukturama, da u isto vrijeme „Beograd nije informisao Moskvu o cijelom nizu tačaka koje su ušle u taj sporazum, uključujući prenošenje ambasade u Jerusalim, priznavanje Hezbolaha za terorističku organizaciju i zabranu kineskih tehnologija, prenosi Dansa.rs.

- Predsjednik Vučić je informisao Moskvu o rezultatima posjete u SAD. Ali tek nakon posta Marije Zaharove“, navodi Komersant.

NA VRH