CRNA GORA

Bečić najozbiljniji kandidat za predsjednika Skupštine

Nova vladajuća većina je sastavljena od mnogo partija, zbog toga će sastavljanje Vlade ići jako teško

Bečić: Popraviti imidž partije. Arhiv

Avaz.ba / Antena M

17.9.2020

Nosilac liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić najvjerovatniji je kandidat nekadašnje opozicije za novog mandatara, dok je lider Demokrata Aleksa Bečić najozbiljniji kandidat za novog predsjednika Skupštine Crne Gore, saznaju Dnevne novine iz više izvora bliskih novoj većini.


Dok je Krivokapić od ranije figurirao kao kandidat opozicije za mandatara, mogući izbor Bečića za predsjednika Skupštine predstavlja veliko iznenađenje i veliki obrt, budući da je do juče lider Demokrata bio viđen za potpredsjednika Vlade ili važnog ministra.


- Nova vladajuća većina je sastavljena od mnogo partija, zbog toga će sastavljanje Vlade ići jako teško. Mora dosta toga da se posloži. Zbog toga su mogući veliki obrti. Očekujte neočekivano - kazao je DN sagovornik dobro upućen u sva dešavanja komentarišući ovaj iznenadni obrt.


Prema ranijoj projekciji, uz nespornog mandatara Krivokapića, kome mandat po zakonu daje predsjednik države, potpredsjednička mjesta u novoj Vladi su trebali zauzeti Dritan Abazović i Aleksa Bečić, ali je očigledno da je više scenarija u igri i da se situacija mijenja iz sata u sat.


- Danas je najbliži kandidatu opozicije za mandatara Krivokapić, a Bečić je kandidat broj jedan za predsjednika Skupštine. Da li će tako biti i 23. septembra kada se bude birao čelni čovjek parlamenta, zaista ne znam. Mnogo je opcija na stolu - kazao je izvor.


Javna je tajna da su ambasade zapadnoevropskih država aktivno uključene u kadrovske kombinatorike za izbor nove Vlade.


"Pobjeda" je jučer objavila da su lideri Demokratskog fronta pod velikim pritiskom domaće javnosti ali i ambasada EU, da ključna mjesta u takozvanim ministarstvima sile odbrane, unutrašnjih poslova, kao i čelne pozicije u Upravi policije i Agenciji za nacionalnu bezbjednost prepuste ljudima koji do sada nemaju teret nacionalističe retorike i koji su nisu direktno vezani sa Srbiju i Rusiju.


Sve ovo govori da proces sastavljanja nove vlasti će biti dug i težak.


S druge strane lider URA-e je juče bio prilično siguran da će vladajuća koalicija relativno brzo konstituirati zakonodavnu vlast.



Krivokapić: Kandidat za mandatara. Arhiv

- Imamo već prijedlog ko bi bio predsjednik Skupštine i mislim da neće biti problema oko konstituisanja Skupštine. Što se tiče Vlade trebat će više vremena da se ona konstituiše, jer ima više obaveza. To se odmah neće desiti. Trebat će nam određeni broj dana - rekao je jučer Abazović.


Dnevne novine su već objavile da Demokratski front, kao nesumnjivo najjača grupaciji u novoj vladajućoj većini, želi čelna mjesta ANB-a, policije i MUP-a.


Na sastanku lidera Fronta sa nosiocem liste Zdravkom Krivokapićem, lideri Fronta su se saglasili sa Krivokapićem da svi budući činioci moraju poštovati snagu koalicije okupljene oko Fronta.


- Realno, koalicija okupljena oko Fronta mora imati oko 60 odsto vlasti. Sve ostalo je prevara birača - kazano je iz koalicije.


Ukoliko Bečić zaista postane predsjednik parlamenta morat će da popravi imidž svoje partije što se tiče parlamenta, jer su poslanici Demokrata u prošlom mandatu bojkotovali Skupštinu, nisu dolazili na posao, a redovno su primali platu.


Crnogorski parlament bit će konstituiran 23. septembra, a kako sada stvari stoje, postoji dobra šansa da bude izabran novi predsjednik najvećeg zakonodavnog tijela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.