PREMIJER KOSOVA

Hoti: Dijalog sa Srbijom bit će okončan međusobnim priznanjem

Hoti je napomenuo da je Kosovo u obavezi da ostvari normalizaciju odnosa sa zemljama u regionu, uključujući i Srbiju

Avdulah Hoti. Arhiv

Avaz.ba / RSE

17.9.2020

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je u svom obraćanju poslanicima u Skupštini Kosova da se dijalog sa Srbijom treba okončati recipročnim priznanjem i potpunom normalizacijom odnosa između dvije strane.

Na zahtjev opozicione Demokratske partije Kosova (DPK), premijer Hoti u četvrtak (17. septembar) izvještava poslanike u Skupštini Kosova o procesu dijaloga sa Srbijom, koji je na visokom političkom nivou obnovljen 16. jula nakon dvije godine zastoja.

Tom prilikom, Hoti je napomenuo da je Kosovo u obavezi da ostvari normalizaciju odnosa sa zemljama u regionu, uključujući i Srbiju, te dodao da postoji platforma za dijalog koja ne dozvoljava da se raspravlja o teritorijalnom integritetu.

O teritorijalnom integritetu se ne može pregovarati i ne postavlja se pitanje o tome. Ustavna organizacija Kosova nije pogođena, ne postoji Zajednica (opština sa srpskom većinom) sa izvršnim ovlašćenjima na Kosovu. Za ova dva principa u dijalogu imamo punu podršku naših međunarodnih partnera. Treći princip je da sporazum mora biti u skladu sa Ustavom Kosova, rekao je Hoti. 

On je naveo i da se u ovoj fazi dijaloga izrađuju određeni elementi sporazuma o uzajamnom priznavanju između Kosova i Srbije.

- Izrada je započeta sa temama koje smo nametnuli, o nestalim osobama i ekonomskim pitanjima, srpska strana je zatražila da se pitanje interno raseljenih lica pokrene u diskusiji, objasnio je premijer.

Premijer Hoti je rekao i da su predstavnici međunarodne zajednice potvrdili da proces dijaloga sa Srbijom neće trajati beskrajno već da je vremenski ograničen.

Inače, u četvrtak se u Briselu po četvrti put sastaju ekspertski timovi Kosova i Srbije koji razgovaraju o temama koje su prethodno 7. septembra otvorili premijer Kosova Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Hoti je u Skupštini Kosova govorio i o sporazumu o ekonomskoj normalizaciji odnosa, koji su Kosovo i Srbija potpisali u Vašingtonu 4. septembra uz prisustvo predsednika SAD Donalda (Trump) Trampa.

- Ovaj sporazum od 16 tačaka čine veliki infrastrukturni projekti. Kosovo će ostati centar ekonomske infrastrukture“, rekao je on.

Sa druge strane, dve opozicione stranke u Skupštini Kosova, Pokret Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova su kritikovale Vladu Avdulaha Hotija zbog sporazuma postignutog u Vašingtonu.

Opozicija smatra da je Hoti 4. septembra, potpisivanjem sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa sa Srbijom, napravio ustupke po pitanju jezera Gazivode na severu Kosova i mini-šengenskoj inicijativi uz napomenu da je dozvolio i da se ukloni tačka koja je govorila o uzajamnom priznavanju Kosova i Srbije.


Pokret Samoopredeljenje: U Vašingtonu je pobedila Srbija

Šef poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) je izneo niz kritika na račun kosovskog premijera zbog sporazuma koji je sa Srbijom postigao u Vašingtonu. On smatra da je premijer prethodno trebao da obavesti Skupštinu Kosova o sporazumu koji će potpisati, a u kome je „učinjeno mnogo ustupaka Srbiji“. 

On je osporio pojedine tačke u sporazumu i dodao da je Kosovo izgubilo šansu da donese pobedu uz posredstvo SAD.

- Od tog potpisa drugi su imali više koristi. U ovom slučaju najveći dobitnik je Srbija jer je dobila izlaz na Jadran, suvlasništvo nad Gazivodama, zajedničke prelaze, realizaciju ideje o mini-šengenu. Zaustavljena je mogućnost da Kosovo posane član u međunarodnim organizacijama, rekao je Seljimi.


DPK: Sporazum 4. septembra je zasluga SAD a ne Kosova

U međuvremenu, poslanik Enver (Hoxhaj) Hodžaj iz opozicione Demokratske partije Kosova (DPK) je sporazum iz Vašingtona ocenio pozitivnim, ali je kritikovao što otvara pitanje imovine u dijalogu sa Srbijom. 

- Paragraf vašingtonskog sporazuma koji se odnosi na SPC je otvaranje Ahtisarijevog paketa, razgovori o aranžmanima nevećinske zajednice su otvaranje ovog paketa a i diskusija o imovini je otvaranje Ahtisarijevog paketa, rekao je Hodžaj.

On je naglasio da kosovska delegacija na čelu sa premijerom Hotijem uopšte nije pregovarala o sporazumu u Vašingtonu i dodao da su za postugnuti sporazum u Beloj kući „zaslužni Amerikanci a ne kosovska delegacija".


ABK podržava Hotijeve principe za dijalog

Sa druge strane, poslanica ispred Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj je ocenila da je sporazum iz Vašingtona potvrdio ključnu ulogu SAD u procesu dijaloga, te napomenula da postizanje konačnog sporazuma između dveju strana nije zagarantovano bez učešća Sjedinjenih Država. 

- Kosovo je postiglo veliki korak napred sporazumom u Vašingtonu. SAD su ponovo potvrdile veliku ulogu. Očekujemo i od EU ozbiljno ponšanje, da pet zemalja koje nisu priznale Kosovo to učine, te da se ispuni obećanje o liberalizaciji viznog režima, navela je ona.

Kadrijaj je zatražila konsenzus političkog spektra na Kosovu, odnosno saradnju pozicije i opozicije tokom naredne faze dijaloga sa Srbijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.