TURSKA I KOSOVO

Tači poslije susreta s Erdoanom: Kosovo i Turska će dodatno jačati strateško partnerstvo

Erdoganov kabinet je saopštio da su dva predsjednika danas doručkovala u Paviljonu Vahdetin, rezidenciji šefa turske države

Avaz.ba

Hašim Tači

Foto: Arhiv


Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je posle sastanka s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoanom u Istanbulu da dvije države imaju prijateljske odnose i da će dodatno jačati strateško partnerstvo.

- Zahvalan sam predsjedniku Erdoganu na toplom prijemu i produktivnom razgovoru o svim pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući bilateralnu saradnju, regionalne i globalne teme, napisao je Tači na Tviteru.

Erdoganov kabinet je saopštio da su dva predsjednika danas doručkovala u Paviljonu Vahdetin, rezidenciji šefa turske države.

Kabinet turskog predsjednika nije iznio detalje sastanka, prenosi Anadolija.

Turska, jedna od prvih zemalja koja je priznala nezavisnost Kosova 2008. godine, kritikovala je prije dvije nedjelje odluku Prištine da se obaveže na uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Izraelom i najavu da će otvoriti ambasadu u Jerusalimu.

Na međusobno priznanje s Izraelom, Priština se obavezala vašingtonskim dogovorom Srbije i Kosova, 4. septembra u Bijeloj kući. Taj dokument je u ime Kosova potpisao premijer Avdulah Hoti.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na