REGION

Trampov izaslanik o "14 kauboja u Prištini": Da, to je istina!

U tekstu se konstatira da amerikanci neće odustati od provođenja sporazuma Beograda i Prištine

Grenel: Oglasio se na Twitteru. Arhiv

Piše: G. M. / Avaz.ba

21.9.2020

Izaslanik američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel (Richard Grenell) podijelio je danas na svom Twitter nalogu tekst objavljen u kosovskoj "Gazeti Express" pod naslovom "14 kauboja u Prištini" i kratko prokomentirao: "Da, to je istina".

Inače, u tekstu stoji da će „14 američkih kauboja“ danas stići u Prištinu. Dodaje se da su „velike šanse da su se Amerikanci prije odlaska na Kosovo složili da Ričard Grenel bude njihov šerif“.

- Bilo je mnogo skeptika i nekih budala, koji su nakon kosovsko-srbijanskog sporazuma u Bijeloj kući bili uvjereni da američka administracija neće stajati iza sporazuma potpisanog u Ovalnom uredu. Vjerovali da će se SAD jednostavno udaljiti nakon objave vijesti. Na njihovo najveće iznenađenje, sada će proširena delegacija Trampove administracije posjetiti Kosovo, Srbiju, Grčku i Izrael – navodi se u tesktu u „Expressu“.

Dodaje se da će delegacija kratko zadržati u svakom glavnom gradu, „dva sata u Prištini, dva sata u Beogradu, a slijede Atina i Tel Aviv“.

- Njihove posjete su kratke, govore oštro i jasno i ne ostavljaju mjesta nesporazumima. Drugim riječima, američki kauboji suprotnost su birokratima u Briselu i Evropi. Ovi drugi su, možda zbog složenosti svoje političke organizacije, uvijek hladnokrvni, puno razgovaraju, a malo rade, čak i ako krv teče u rijekama.

Znajući da im je za svaki problem vanjske politike potrebno jedinstvo i odobravanje Kipra, među ostalim zemljama, birokrati u Briselu odlučuju govoriti, a ne djelovati – stoji u analizi lista.

Navodi se da se američka administracija, pod predsjednikom Trampom, bitno razlikuje od ostalih američkih vlasti. Ali razlika nije u tome što je mekan, već u tome što je „više Amerikanac što se tiče tempa i arogancije“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.