UVOD U ZLOČINE

Godišnjica Osme sjednice CK Saveza komunista Srbije - uvod u krvavi raspad Jugoslavije

Poražena komunistička struja kasnije se uglavnom prepakovala u opozicione političke partije

Milošević: Izborio se za vlast, a potom počinio gnusne zločine. Arhiv

Avaz.ba

23.9.2020

Na današnji dan 1987. u Beogradu je održana 8. sjednica Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, na kojoj je pobijedila nacionalistička struja tadašnjeg predsjednika CK SK Srbije Slobodana Miloševića.

Osma sjednica smatra se uvodom u krvave događaje u Jugoslaviji, a održana je 23. i 24. septembra 1987. godine. Ovo ujedno predstavljala konačni razlaz Slobodana Miloševića i Ivana Stambolića.  

U jeku krize na Kosovu Slobodan Milošević je 25. aprila Srbima u Kosovom Polju rekao “Niko ne sme da vas bije”.

U Paraćinu, 3. septembra, u kasarni JNA, Aziz Keljmendi je ubio četvoricu vojnika (dvojicu Bosanaca, jednog Srbijanca i jednog Hrvata) i još pet ranio. U srpskim medijima počela je kampanja protiv Albanaca, i tvrdilo se da je ovo zločin uperen protiv Jugoslavije.

Propaganda protiv Albanaca

Dragiša Pavlović, predsjednik Gradskog komiteta Saveza komunista Beograda suprotstavio se žestokoj anti-albanskoj propagandi u srpskim medijima tvrdeći da je jedina prihvatljiva pozicija s koje se može rješavati problem Kosova, jeste pozicija Saveza komunista Jugoslavije, a ne neka populistička ili nacionalistička pozicija koju je tada protežirao Slobodan Milošević, predsjednik CK SK Srbije. Pavlović je na osmoj sjednici razriješen članstva u CK SK Srbije.

Ivan Stambolić, tadašnji predsjednik Predsjedništva SR Srbije, je bio politički likvidaran u direktnom TV prijenosu.

Poražena komunistička struja kasnije se uglavnom prepakovala u opozicione političke partije koje su devedesetih imale prefiks demokratska i građanska, pisao je ranije portal Historija.info.

Slobodan Milošević je na osmoj sjednici odnio političku pobjedu i kroz podršku medija koje je imao pod svojom kontrolom, preuzeo svu političku vlast u Srbiji. Odbacio je politiku bratstva i jedinstva Saveza komunista Jugoslavije i počeo sprovoditi nacionalističku politiku koju je preko Memoranduma Srpske akademije nauka i umjetnosti sprovodila tadašnja intelektualna elita Srbije.

Ubistvo Stambolića

Šta bi se desilo da je ishod osme sjednice bio drugačiji? Da li bi bilo bolje da Milošević nije pobijedio? Da li bi raspad Jugoslavije prošao bez rata, ili bar bez toliko krvavog rata? Ovo su otvorena pitanja.

Milošević je poveo ratove u kojima Srbija zvanično nije učestvovala, ali je svaki izgubila. Od Kosova pa do Slovenije, svuda je ostao trag mržnje i netrpeljivosti.

Ivan Stambolić ubijen je augustu 2000. godine na Fruškoj gori, po nalogu svog nekada bliskog prijatelja i političkog saradnika Slobodana Miloševića. Presudom Specijalnog suda u Beogradu za ubistvo Stambolića osuđeni su pripadnici Jedinice za specijalne operacije Državne bezbjednosti Srbije (JSO). Pravosnažna osuđujuća presuda, u kojoj je Milošević naveden kao nalogodavac, donesena je 2007. godine.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.