KIJEV

Ukrajina se sprema priznati nezavisnost Kosova?

Prema ukrajinskom diplomati, ne bi trebalo praviti paralele između Kosova i Krima, jer su po njemu to dvije potpuno različite stvari jedna od druge, prenosi Kosovo online pisanje Gazete ekspres

EPA. Kosovo

Avaz.ba

24.9.2020

Zamjenik ministra vanjskih poslova Ukrajine Vasil Bodnar, u intervjuu za RTV Ora, upozorio na moguće priznavanje Kosova od strane zvaničnog Kijeva.

Prema ukrajinskom diplomati, ne bi trebalo praviti paralele između Kosova i Krima, jer su po njemu to dvije potpuno različite stvari jedna od druge, prenosi Kosovo online pisanje Gazete ekspres.

 - Tradicionalno smo opredijeljeni za teritorijalni suverenitet zemlje. Ovo je naš princip. Ali za nas ne postoji paralela između ta dva slučaja. To je zato što je slučaj Kosova jedno, a slučaja Krim drugo. U slučaju Kosova imamo zemlju koju su priznale brojne države, a u slučaju Krima govorimo o teritoriji koju je Rusija nasilno zauzela. Dakle, nije jednostavna stvar, rekao je Bodnar.

On je dodao da Ukrajina nije priznala Kosovo ali i dodao da ako se pogledaju koraci Ukrajine "nešto postoji".

- Prošle godine smo donijeli odluku da radimo sa kosovskim pasošima. Sada su naš ambasador ovdje (Tirana) i ambasadori u drugim dijelovima svijeta dobili uputstva da priznaju ove pasoše i da ne ograničavaju putovanja. Možda polazeći od tako malih koraka možemo krenuti ka nekim rezultatima. Ne govorim o određenoj perspektivi, jer je naš formalni stav formalni stav. Dakle, sa ovim slučajem moramo da se nosimo u okolnostima u kojima se nalazimo, rekao je Bodnar.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.