PREDSJEDNIK KOSOVA

Tači: Nekome je smetao sporazum iz Vašingtona

Kako kaže, zbog toga je objavljena optužnica Specijalnog suda protiv njega

Avaz.ba

Hašim Tači

Foto: Arhiv


Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je večeras da je nekome smetala mogućnost postizanja sporazuma u junu u Vašingtonu.

Kako kaže, zbog toga je objavljena optužnica Specijalnog suda protiv njega.

- Jedna stvar je tačna, nekome je smetalo da se postigne sporazum u junu u Vašingtonu, rekao je Tači u emisiji "Prešing" na prištinskoj televiziji T7, prenosi Kosovo onlajn.

Prema njegovim riječima, on nije znao da će ga pozvati Specijalni sud u Hagu, i dodao da je sprečavanje njegovog puta u Vašinton bilo iznenađenje.

Takođe je rekao da je o optužnici saznao iz medija kada je izašao iz aviona.

- U tim okolnostima ne bih sebi dozvolio da nastavim, jer su poruka i susret izgubili smisao i značenje. Čuo sam iz medija kada sam izašao iz aviona, tvrdi Tači.

Tači je rekao da ga tužioci Specijalizovanih veća nisu pitali za trgovinu organima, Žutoj kuću i bilo kakvom ubistvu, iako su prve dvije optužbe osnova Specijalnog suda.

- Nisu me pitali ni za jedno ubistvo, dodao je Tači.

On je prokomentarisao sporazum koji su u Bijeloj kući potpisali Beograd i Priština i ocijenio da će vrhunac sporazuma biti uzajamno priznavanje. Tači kaže i da je "priznanje Izraela istorijsko".

On je rekao i da nikada nije razgovarao o razmjeni teritorija, već samo o pripajanju Preševa Kosovu.

- Želim da se Preševo pripoji Kosovu, ali bilo je mnogo priče o tome na Kosovu o Bijeloj kući, kazao je i upitao gdje su noževi nad mapama o kojima je lider Samoopredjeljenja Aljbin Kurti govorio.

Kako je naveo, oni koji su govorili o noževima i podijeli treba da se izvine ljudima.

Tači je rekao da je Vašington postigao ono što drugi godinama nisu mogli, jer nisu imali ideje i moć.

Dodao je da je sporazum gotovo isti kao što je ranije dogovoren, ali da ipak postoje neke razlike.

- Dogodila se jedna izmjena. U prilikama u kojima smo tada bili, uveli smo tačku da obje strane rade na uzajamnom priznavanju. Boli me što ove tačke više nema. Propustili smo sjajnu priliku. Ostale tačke su one koje dolaze iz Berlinskog procesa poput Mini Šengena. Tačka sporazuma o Gazivodama je kontroverzna, ali dobro je što je neko odlučio da je pošalje Ustavnom sudu, jer će ovo razjasniti stvari, rekao je Tači.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na