OGLASIO SE IZ ISTANBULA

Vučić: Za Srbiju je važno da ima odlične odnose sa Turskom

Prije sastanka, obratio se građanima Srbije

Vučić: Danas će se sastati s turskim predsjednikom. Arhiva

Avaz.ba

25.9.2020

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas će se sastati s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom u Istanbulu, a rano popdone se očekuje razgovor tet-a-tet, bez prisustva delegacija.  Prije sastanka, obratio se građanima Srbije. 

- Turska je jedna od najznačajnijih regionalnih sila i sve je važnija u svjetskim okvirima. Važno je da imamo odlične odnose i da ih unaprjeđujemo. Došao sam na poziv predsjednika Erdogana, razgovarat ćemo o gorućim političkim pitanjima, ali ja sam spremio određene ekonomske teme. Što se tiče turske strane mislim da su oni zainteresirani za više tema i mislim da oni ne bi željeli da neke druge velike sile uzmu Srbiju pod svoje okrilje. Siguran sam da ćemo razgovarati i sporazumu u Vašingtonu, ali i o odnosima u Mediteranu. Predsjednik Erdogan je uvijek želeo da sasluša Srbiju. Trudiću se da zadržimo takvu vrstu odnosa - rekao je predsjednik Vučić.

Vučić je dobio informacije o padu aviona, potvrdivši da je riječ o vojnoj letjelici

- Dobio sam informaciju da smo imali nesreću sa starim "migom-21" - istakao je Vučić.

O Trampovom poklonu i opaskama opozicije

- Svi koji su opljačkali naš narod treba da padnu. Jedino u šta se razumiju, niti si ni vina ni dekanteri, nego mržnja. Niako im se ne silazi niz zidove dekantera niti flaše, pa se grčevito drže za vrh flaše. Dobra im je metafora, ali talog će pasti to je sigurno - rekao je za kraj Vučić.  


Što se formiranja Vlade tiče, kaže da nije dobio nikakvu želju.

- Ni tajkuni ni strani ambasadori neće sastavljati novu vladu. Vlada je uvijek po mjeri naroda, čak i kada je tajkuni sastavljaju ona je po mjeri onih koji su za njih glasali - istakao je on

Istakao je da je plan tajkuna jedino rušenje njega samog kao predsjednika, a ne pojedinih znamenitosti u glavnom gradu.

- Šta kažu analitičari, koga traže Amerikanci u vladi? Koga traže Njemci, Francuzi? Ja se na to nasmijem, onda ja kažem koga bih želio da vidim u njihovim vladama. Sa istoka nisam dobio nijednu želju, iako pretpostavljam koga bi željeli da vide. Za razliku od onih vremena kada su vladu sastavljali Mišković i strani ambasadori, danas ni tajkuni ni stranci neće sastavljati našu vladu. Potrudiću se da bude mnogo novih ljudi u vladi. Vlada je uvijek po mjeri naroda. Danas Srbija ima poštovanje u svijetu. Imao sam duplo više susreta nego bilo ko od njih. Nemojte da napadate nekoga tek da biste ga napali. Kad vidite da me optužuju da sam rušio Mila, pa da hoću da ga sačuvam na vlasti, vidite koliko su nemoćni - kaže Vučić.

Uoči odlaska u Istanbul Vučić je naglasio da ne mora ni da kaže koliko su važni razgovori s turskim predsjednikom.

- Veoma je važno da Srbija i Turska imaju dobru saradnju. To je sila koja je važna u svjetskim okvirima. Njihov demografski, ekonomski i svaki potencijal je veliki. Trudimo se da sačuvamo najbliže prijateljske odnose i da ih unapređujemo - kazao je Vučić za TV Pink.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.