O KOSOVU

Vučić poručio da je Srbija spremna za teška rješenja, ali da je za tango potrebno dvoje

Vučić je potvrdio da neće biti ekspertske runde dijaloga Beograda i Prištine, zakazane za 28. septembar u Briselu, jer je "neko iz pregovaračkog tima u Briselu obolio od korone"

Avaz.ba / Srna

26.9.2020

Vučić: Ne mogu da se igram igre okrivljivanja. Arhiv

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom i za teška rješenja, ali da je za "tango potrebno dvoje".

Vučić je potvrdio da neće biti ekspertske runde dijaloga Beograda i Prištine, zakazane za 28. septembar u Briselu, jer je "neko iz pregovaračkog tima u Briselu obolio od korone". 

- Srbija je bila i ostala spremna za razgovore, bez obzira što neki drugi to nisu. Za razliku od njih, ne mogu da se igram igre okrivljivanja. Nešto mora da se promojeni u društvu u Prištini, da razumiju da samo kompromisno rješenje jeste rješenje i da se neće dogoditi da neko uzme čekić i lupi mene u glavu ili Srbiju, pa će onda Srbija da prizna nezavisnost - kazao je Vučić.

Poručio je Prištini da sjednu i razmisle šta bi moglo da bude suštinsko, kompromisno rješenje.

Vučić je naveo da razumije reakciju Srba sa Kosova i Metohije koji su okačili transparente zahvalnosti predsjedniku SAD Donaldu Trampu (Trump), uz inicijativu da se jezero Gazivode nazove po Trampovom imenu jer su od drugih američkih predsjednika i administracija mnogo pretrpjeli. 

Vučić: Ljudi očekuju bolje. Arhiv

- Za mene je to ljudska reakcija i to su sami uradili. Očekuju bolje - rekao je Vučić i konstatovao da je Tramp donio i novi "vjetar" u razvoju odnosa Srbije i SAD.

Vučić je istakao da Srbija neće klečati pred onima koji su bombardovali ovu zemlju.

Na navode nekih podgoričkih medija da želi da obnovi Dušanovo carstvo, Vučić je rekao da Srbija želi mir i regionu i poštuje sve, ali da se mediji i u Crnoj Gori i u BiH i u Hrvatskoj neprestano negativno bave Srbijom.

- Suština je u tome da su htjeli da Srbija bude slaba. Mi nemamo želju da mijenjamo bilo kakve granice. Mi samo želimo da se poštuje pravo srpskog naroda kao što mi poštujemo prava svih, da imamo najbolje odnose. Imamo potencijale za to - rekao je Vučić.

U osvrtu na inicijativu da se posmrtni ostaci velikog srpskog i svjetskog naučnika Mihajla Pupina vrate iz SAD u Srbiju, Vučić je rekao da da će se tek temeljno baviti tim.

- To bi bila važna stvar za nas. Razgovarat ćemo o tome sa našim prijateljima u SAD - rekao je on. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.