POHVALE

Bivši ruski ambasador u Hrvatskoj: Milanović i Plenković štite nacionalne interese

Između ostalog govorio je o ulozi ruske diplomacije u jugoistočnoj Europi

Anvar Azimov. Arhiv

Avaz.ba

27.9.2020

Dosadašnji ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov nakon pet godina provedenih u Hrvatskoj prekjučer se vratio u Moskvu. Uoči odlaska svoj posljednji intervju dao je za HRT.


Azimov: Želimo mir, stabilnost i sigurnost u vašoj regiji

Između ostalog govorio je o ulozi ruske diplomacije u jugoistočnoj Europi. 

- Želimo mir, stabilnost i sigurnost u vašoj regiji. Spremni smo aktivno sarađivati i sa SAD-om i s Evropskom unijom na učvršćivanju mira i na učvršćivanju političke stabilnosti u Bosni i Hercegovini te u sprječavanju nacionalističkih snaga, kazao je Anvar Azimov.

Za svog nasljednika Andreja Aleksejeviča Nesterenka kazao je kako se radi o vrlo iskusnom i sposobnom diplomatu te dodao:

 - On nije bio nikakav Putinov buldožer u Crnoj Gori. Zapravo, kako sam već govorio, pravi tenk i buldožer ruske diplomacije jest Anvar Azimov. 


Azimov: Ruski diplomati nikad nisu ovdje u Hrvatskoj radili protiv hrvatskih interesa

- Želim reći jedino da ruska ambasada i ruski diplomati nikad nisu ovdje u Hrvatskoj radili protiv hrvatskih interesa. Naprotiv, ovdje nam je zadatak i pomagati Hrvatskoj u jačanju njene sigurnosti i stabilnosti, poručio je i dodao: 

- Da, nismo bili prijatelji, ali mislim da moramo okrenuti tu stranicu". 


Azimov: Rusija ne nameće monopol po pitanju plina

- Mi ni u kojem slučaju ne namećemo svoj plin Hrvatskoj i ni u kojoj mjeri ne smatramo da Rusija tu nameće monopol. Molim lijepo, to je poštena i slobodna konkurencija. Ako ima drugih zemalja koje su spremne isporučivati plin po nižim cijenama, mi smo spremni, rekao je Azimov i naglasio kako LNG terminal nije konkurencija ruskom plinu.


Azimov: I Plenković i Milanović štite nacionalne interese Hrvatske

- I Plenković i Milanović štite nacionalne interese Hrvatske. Zalažu se za razvoj odnosa Hrvatske i s Europskom unijom, i sa Sjedinjenim Državama, i s Ruskom Federacijom. Ja nisam pravio neku razliku između njihovih politika. Oni su realisti. Shvaćaju da će ruski faktor uvijek biti prisutan i važan u hrvatskoj vanjskoj politici, dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.