HRVATSKA

Zbog smrti pacijenta u bolnici suspendirane medicinske sestre, ubrizgale mu dezinficijens

Županijska bolnica Čakovec u srijedu je saopćila da se u utorak dogodio neočekivani neželjeni događaj s posljedicom smrtnog ishoda kada je pacijentu A.T., 1958. godište

Istraga u Županijskoj bolnici Čakovec. Agencija

Avaz.ba

1.10.2020

Medicinske sestre uključene u tragični događaj kada je u Županijskoj bolnici u Čakovcu u Hrvatskoj zbog pogrešne terapije preminuo 62-godišnji pacijent ne rade do daljnjeg, a istragu provode i policija i državno tužilaštvo, potvrdila je predsjednica Upravnog vijeća Sonja Tošić-Grlač.  U bolnici danas počinje izvanredni nadzor, a tijelo 62-godišnjaka prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, gdje će biti obavljena obdukcija. 

Županijska bolnica Čakovec u srijedu je saopćila da se u utorak dogodio neočekivani neželjeni događaj s posljedicom smrtnog ishoda kada je pacijentu A.T., 1958. godište, učinjena planirana rutinska terapija hemodijalize no tokom postupka je intravenski primijenjeno nedozvoljeno sredstvo koje se inače rutinski primjenjuje u lokalnoj primjeni kod takvih i sličnih postupaka.


Tošić-Grlač: Greška se ovaj put, na žalost svih nas, dogodila. Agencija

Predsjednica Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec, Sonja Tošić-Grlač, rekla je Hini da je dezinficijens sredstvo koje je uobičajeno u bolnici te se nalazi na kolicima medicinskih sestara.

- Greška je moguća. Greška se ovaj put, na žalost svih nas, dogodila - izjavila je Tošić-Grlač te dodala da medicinske sestre koje su bile uključene u događaj do daljnjeg ne rade.

Kazala je su policija i državno tužilaštvo bili u bolnici i da istražuju događaj, te da se danas sastaje bolnička interna komisija koja će ispitati sve izjave koje su dali zaposlenici uključeni u slučaj.

- Danas će biti mišljenje komisije, ako ne danas onda sutra. Na osnovu tog mišljenja ili čak mimo njega ministar zdravstva Beroš šalje inspekciju Ministarstva. Neovisno o tome, institucije, policija, državno tužilaštvo, rade paralelno svoj posao - rekla je predsjednica Upravnog vijeća čakovečke bolnice.

Tošić-Grlač je naglasila da se nakon događaja u bolnici reagiralo po propisanoj proceduri.

- Porodica je obaviještena, oformljeno je povjerenstvo, svi uključeni jučer do tri sata slali su pisane izjave. To se sad analizira. Postupak je po pravilu struke proveden u potpunosti i transparentno, profesionalno - kazala je.

Tošić-Grlač je dodala da će kasnije danas biti poznato je li interna komisija pripremila mišljenje ili će im trebati još vremena, kao i informacije o dolasku inspekcije Ministarstva zdravstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.