AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Pompeo danas dolazi u Dubrovnik, očekuje se da objavi da je SAD ukinula vize građanima Hrvatske

Američki ambasador u Hrvatskoj Robert Kohorst u utorak je kazao kako još nema službeni izvještaj o ispunjenju tog uvjeta, no da je "vrlo optimističan"

Majk Pompeo. Arhiv

Avaz.ba / Hina

2.10.2020

Državni sekretar SAD Majk Pompeo (Mike) dolazi danas u Dubrovnik kao najviši zvaničnik američke administracije u posjetu Hrvatskoj otkako je Donald Tramp (Trump) u Bijeloj kući. Očekuje se da će ondje objaviti da hrvatskim građanima nakon 30 godina više neće biti potrebne vize za ulazak u SAD.

Pompeo bi se sutra u Dubrovniku trebao sastati s hrvatskim premijerom i ministrom vanjskih poslova.

Nakon što se pitanje viza za ulazak hrvatskih građana u SAD nije uspjelo riješiti tri desetljeća, Pompeo bi u Dubrovniku mogao objaviti da je Hrvatska ispunila uvjet za njihovo ukidanje, manje od tri posto odbijenih zahtjeva.


Uz Hrvatsku, jedine članice EU čiji građani za SAD moraju imati vizu su Rumunija, Bugarska i Kipar. Poljska je iz tog režima isključena prošle godine.


- Mislim da možemo u narednim mjesecima očekivati pozitivnu odluku - rekao je hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman na HRT-u.


Uz premijera Andreja Plenkovića i Grlić Radman i ministar obrane Mario Banožić trebali bi se u Dubrovniku sastati s Pompeom.


Američki ambasador u Hrvatskoj Robert Kohorst u utorak je kazao kako još nema službeni izvještaj o ispunjenju tog uvjeta, no da je "vrlo optimističan".






Kupovina američkih F-16

S Pompeom bi hrvatsko rukovodstvo trebalo razgovarati i o kupovini borbenih aviona, nakon što je prošle godine propala kupovina polovnih izraelskih F-16 Baracka pošto Vašington nije odobrio Izraelu njihovu prodaju Hrvatskoj.


Hrvatska kupuje 12 borbenih aviona, a dobila je četiri ponude. SAD nudi novi F-16 blok 70, Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30.


- Postoji natječaj, postoje procedura i rokovi - rekao je hrvatski šef diplomacije, dodavši kako je "interes SAD-a prirodan, kao i drugih država koje se natječu".


SAD je posljednjih nekoliko godina Hrvatskoj donirao vojne opreme u vrijednosti nekoliko stotina miliona dolara.

5G mreža: Hoće li Pompeo upozoriti na Huawei?


Na dnevnom redu dubrovačkog sastanka mogle bi se naći i teme 5G mreže i LNG terminala. Hrvatska je počela uvoditi 5G mrežu u svoje gradove. Vlada je početkom godine odlučila da Osijek bude prvi 5G grad, a želju su još iskazali Bjelovar, Karlovac i Rijeka.


Američku stranu brine širenje kineskog utjecaja pa u tom smislu i učešće Huaweija u izgradnjama 5G internetskih mreža u svijetu.


Tokom posjete Italiji u srijedu, Pompeo je rekao da je zabrinut zbog kineskih planova širenja privrednog  utjecaja u toj zemlji, a Rim je obećao da će biti na oprezu kada bude razvijao tehnologiju 5G.


Hrvatska je značajno povećala saradnju s Kinom posljednjih godina, a najveći hrvatski infrastrukturni projekt - Pelješki most - gradi upravo kineska kompanija.  


Hrvatska je i dio inicijative Kina+16, platforme za saradnju Kine i zemalja srednje i istočne Europe. Kina, svjetska sila s preko 1,3 milijarde stanovnika, posljednjih je godina počela više ulagati u srednju i jugoistočnu Europu. Inicijativu 16+1 smatra integralnim dijelom svog megaprojekta "Jedan pojas, jedan put" - savremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu.


S druge strane, SAD radi na tome da se globalno smanji kineski utjecaj pa ne bi bilo neobično da u Dubrovniku Pompeo hrvatskoj strani uputi isti poziv kao Italiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.