SRBIJA

Osuđenici sašili zaštitne maske za Nedjelju mode u Torinu

U krojačkom pogonu u KPZ u Sremskoj Mitrovici trenutno je radno angažovano 30 osuđenika koji su prethodno prošli sertifikovanu obuku

Osuđenici šiju maske. Ministarstvo pravde Srbije

A. Ka.

5.10.2020

Osuđenici u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici dizajnirali su i sašili višekratne zaštitne maske koje će biti predstavljene na Nedjelji mode u Torinu, koja se održava od 3. do 9. oktobra. 

Predstavnici modne industrije iz cijelog svijeta tako će moći da vide 26 maski koje su sašili osuđenici u krojačkom pogonu ovog zavoda, navedeno je na sajtu Ministarstva pravde Srbije.

Nedjelja mode se organizuje bez prisustva publike zbog mjera prevencije na sprečavanju širenja koronavirua i revije će biti dostupne onlajn.

U krojačkom pogonu u KPZ u Sremskoj Mitrovici trenutno je radno angažovano 30 osuđenika koji su prethodno prošli sertifikovanu obuku uz finansijsku podršku njemačke nevladine organizacije "Help".

Obuka se organizuje već godinu i po dana, a nedavno je pokrenut i novi ciklus obuke za još 10 osuđenika koja će im pomoći da se zaposle po isteku kazne imajući u vidu da je riječ o deficitarnom zanimanju.

Osuđenici u zavodima u Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli i osuđenice u ženskom zatvoru u Požarevcu odmah na početku epidemije počeli su da šiju dnevno i do 6.000 zaštitnih maski za zaposlene i uhapšene osobe u svim zavodima kako bi se spriječilo širenje virusa i ta proizvodnja i dalje traje i proširena je na izradu zaštitnih odijela, nazuvica i kapa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.