KOSOVO

Osmani: Ne pregovarati sa ljudima poput Dačića

Vlada Kosova danas je saopćila da "izražava duboko razočaranje" izjavama visokih srbijanskih zvaničnika

Osmani: Odgovorila Dačiću. Agencije

G. M.

5.10.2020

Predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani rekla je da Vlada Kosova nikako ne treba da pregovara sa ljudima poput Ivice Dačića koji, kako je navela, "skrivanjem zločina i prijetnjama čine dvostruki zločin".

Ona je na konferenciji za medije poslije sjednice Predsjedništva kosovskog parlamenta rekla da je dijalog Prištine i Beograda, umjesto da služi za normalizaciju odnosa dvije države, poslužio za "normalizaciju srpskih političara koji su bili dio režima Slobodana Miloševića".

- Sa nekim poput Dačića koji u ovom trenutku otvoreno prijeti i skriva zločin, čime čini dvostruki zločin, Vlada Kosova apsolutno ne bi trebalo da pregovara - rekla je Osmani, prenosi Beta. 

Prema njenim riječima, Dačić je otvoreno prijetio Srbima "koji mogu ukazati na mjesto gdje se nalaze žrtve sa Kosova".

Vlada Kosova danas je saopćila da "izražava duboko razočaranje" izjavama visokih srbijanskih zvaničnika koji "otvoreno nastavljaju da pokazuju dubok nedostatak poštovanja prema žrtvama nedavnog rata na Kosovu", kao i prema njihovim porodicama koje "decenijama i dalje očajnički traže rođake koje su otele srpske snage".

U saopćenju se ocjenjuje da "takve skandalozne izjave, osim što teško vrijeđaju sve žrtve srpskih zločina, dokazuju svijetu da je zvanični Beograd tokom svih ovih godina namjerno i svjesno prikrivao tragove zločina, skrivajući mjesta masovnih grobnica u kojima su završile stotine hiljada nevinih civila".

Vlada Kosova je reagirala na izjavu šefa srbijanske diplomatije Ivice Dačića koji je u emisiji beogradske Televizije Happy pitao: "Šta ćemo mi sa Srbima koji pokazuju gdje su sahranjeni Albanci širom Srbije".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.