U POSJETI NJEMAČKOJ

Đukanović u Berlinu: Nova većina imaće apsolutnu podršku za sve što bude u cilju usvajanja evropskih vrijednosti

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović započeo je posjetu Berlinu susretom sa predsjednikom Bundestaga Volfgangom Šojbleom

Đukanović i Šojble: Svaka promjena vlasti je test političke zrelosti. antena M

Ad. A. / Antena M

7.10.2020

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović započeo je posjetu Berlinu susretom sa predsjednikom Bundestaga Volfgangom Šojbleom, piše Antena M. 

Predsjednik Đukanović je, uz čestitke povodom 30-godišnjice ujedinjenja Njemačke, izrazio zahvalnost za prijem, što je drugi susret dvojice zvaničnika u posljednjih 18 mjeseci, i velika privilegija za Crnu Goru, kako je rekao u uvodu.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, predsjednik je potvrdio da usvajanje evropskih vrijednosti i integracija u EU ostaje osnovna preokupacija državne politike i njen strateški cilj. Crna Gora nastavlja da bude aktivan činilac regionalne saradnje i promoter evropskih vrijednosti kao jedina zemlja kandidat na Zapadnom Balkanu sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima.

Đukanović je upoznao predsjednika Šojblea sa razvojem događaja u Crnoj Gori nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora. 

Ocjenio je da izbori i sve ono što je uslijedilo nakon priznanja rezultata od strane svih aktera, što je prvi put u novijoj historiji parlamentarizma u Crnoj Gori, potvrđuje napredak u pogledu demokratske kulture i kapaciteta za demokratsku tranziciju vlasti.

- Crna Gora ulazi u novo poglavlje u političkom životu, iskustvo kohabitacije, sa puno izazova na koje će vjerujemo odgovoriti na najbolji način. Sa pozicije predsjednika nova većina imaće apsolutnu podršku za sve ono što bude u cilju usvajanja evropskih vrijednosti, a tome će doprinositi i državotvorno djelovanje nove proevropske opozicije - kazao je predsjednik Đukanović.

Predsjednik Bundestaga Šojble je uz srdačnu dobrodošlicu i zadovoljstvo ponovnim susretom, čestitao Crnoj Gori na održanim izborima koji su izraz demokratije.

Promjena vlasti, koja se desila po prvi put u Crnoj Gori, uvijek je izazov, kazao je Šojble uz podsjećanja na ranija njemačka iskustva.

U tom procesu predsjednik ima posebnu odgovornost, zbog čega mu želi uspjeh i posebno čestita. Bundestag će nastaviti da razvija odnose saradnje i s novom većinom i budućom opozicijom i time potvrđivati značaj koji pridaje svim elementima u političkoj strukturi Crne Gore.

On je naglasio da je svaka promjena vlasti i test političke zrelosti, koji podrazumijeva i očekivanje da nova vlada svoj rad nastavi na onome što su rezultati prethodne vlade. To je nešto što se mora naučiti, i što je u najboljem interesu države, kazao je Šojble.

Sagovornici su ukratko komentarisali i politiku proširenja, kao i odnose u regionu, u širem kontekstu.

Takođe, podijelili su zabrinutost razvojem pandemije, čije se pogoršanje očekuje i u Njemačkoj u narednim sedmicama.

- Zato moramo biti spremni da uradimo sve što je moguće i postići oko toga jedinstvo u Evropi. Posljedice su veoma zabrinjavajuće naročito na planu ekonomije, gdje najveći izazov ostaje očuvanje ekonomskih potencijala za period nakon krize, zajednička je ocjena dvojice zvaničnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.