SRBIJA

Kisić Tepavčević: Ne znam da li ćemo ikada više biti sigurni, pod nadzorom je 71.000 ljudi

Gdje god da imamo cirkulaciju virusa epidemiološka situacija je nesigurna, kaže Kisić Tepavčević

Kisić Tepavčević: Pratiti iskustva iz drugih zemalja. B 92

Ad. A. / B 92

8.10.2020


Darija Kisić, zamjenica direktora Instituta "Batut" kaže da iako je Srbija u ovom momentu jedna od zemalja s najnižim rizikom za oboljevanje od koronavirusa, napominje da su iskustva iz drugih zemalja pokazala da se to može promjeniti u roku od sedam dana gdje god da imamo cirkulaciju virusa epidemiološka situacija je nesigurna. 

Ne znam da li će više ikada doći vrijeme da kažemo da smo sigurni, jer gdje god da imamo cirkulaciju virusa epidemiološka situacija je nesigurna - poručuje Kisić.

Ona je navela da kada razmatramo epidemiološku situaciju sami apsolutni brojevi ne govore mnogo, već stope incidencije kao mjerilo rizika oboljevanja u populaciji. 

U toku ove nedjelje je ova stopa nešto veća nego što je bila prethodne nedjelje i za oko 19 posto je veći rizik oboljevanja nego što je bilo u toku prethodne nedjelje - kaže Kisić. 

Ukazala je da su to su još uvijek izuzetno niske stope, sa vrijednošću ispod 10 na 100.000, kao i da je Srbija u ovom momentu jedna od zemalja sa najnižim rizikom za oboljevanje.

- Međutim, iskustva iz drugih zemalja su apsolutno pokazala da se to može promjeniti u roku od nedjelju dana. Iskustvo iz Slovačke, Češke, Izraela nam govori da moramo da budemo pripremni i da učinimo sve da zadržimo ovakvu epidemiološku situaciju -  naglasila je Kisić.

Ukazala je da je baš zbog toga Krizni štab i ograničio rad ugostiteljskih objekata do 23 sata. 

- Sada čujemo često priču pa zar se ne može do 23 sata da prenese virus? Naravno da može u svako doba dana, ako sebe dovedemo u rizik za prenošenje infekcije. Međutim, pokazano je da je upravo taj period nakon 23 sata period kada je dolazilo do najvećeg okupljanja i najvećeg rizičnog ponašanja - istaknula je Kisić.

Dodala je i da će sporske manifestacije ubuduće biti održavane bez publike, jer bi se u ovom momentu, kada imamo naznake povećanja trenda učestalosti oboljevanja, svako takvo okupljanje smatralo visoko rizičnim.

Raste broj novooboljelih i Kragujevcu, Nišu, Vranju, Kraljevu, a doktorka kaže da u ovom momentu nemamo nijedno mjesto sa intezivnom zonom žarišne transmisije, već da su to sporadični slučajevi.

- Svaki potencijalni rezervoar infekcije, odnosno osoba koja u tom momentu ima virus u sebi, može da bude veliki rasadnik ako se ne pridržavamo preventivnih mjera - rekla je ona.

Na pitanje koliko je građana trenutno pod nadzorom, Kisić kaže da kada je riječ o putnicima u međunardonom saobraćaju u ovom momentu više od 71.000 ljudi pod takvom vrstom nadzora, a njih 118 je imalo određene simptome nakon testa samoprocjene koji su ukazivali na prisustvo ove virusne infekcije.

Posljednjih dana, kako kaže, najveći broj građana koji dolazi u našu zemlju je s područja BiH, iz Crne Gore i Hrvatske.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.