RATNE IGRE

KFOR trenira kosovske snage, Vučić postrojava vojsku kod Sjenice

Sljedeća faza obuke će obuhvatiti četiri glavna događaja kojima je paralelna tema pandemija i odvijat će se narednih mjeseci

KFOR sarađuje s kosovskim snagama. Ilustracija

Piše: G. M.

10.10.2020

KFOR je poslije višemjesečnog zastoja zbog epidemije virusa korona pokrenuo vježbu "Srebrna sablja" u kojoj "kosovske snage" pod vodstvom NATO-a sprovode godišnju vježbu, saopćeno je iz komande KFOR-a u Prištini.

Nova faza "Srebrne sablje 2020-2021" ponovo je pokrenuta između 6. i 8. oktobra na, kako se navodi, "Kosovskoj akademiji za javnu bezbjednost u Vučitrnu", prenosi Srna. 

To je učinjeno paralelno sa primopredajom odgovornosti odlazećeg zamjenika komandanta KFOR-a, brigadnog generala Lorana Mišoa iz švicarske vojske, koji je do sada upravljao vježbom, a njegov nasljednik je iz austrijske vojske brigadni general Gunter Šof, pojasnili su u saopćenju.

- Sljedeća faza obuke će obuhvatiti četiri glavna događaja kojima je paralelna tema pandemija i odvijat će se narednih mjeseci. Proba koncepta zakazana je za prvu polovinu 2021. godine, a uslijedit će pripreme na taktičkom nivou svih učesnika s obzirom na vježbu planiranu za septembar 2021 - dodaje se u saopćenju.

Zanimljivo je da je ova informacija saopćena danas, u trenutku održavanja vježbe Vojske Srbije na poligonu Pešter, kod Sjenice.  Ovoj vježbi osim predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prisustvuje i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.