ZVANIČNICI O ZLOČINU

Plenković: Motiv napada na policajca je individualne prirode

Policija i DORH poduzimaju sve radnje da ispitaju kako se to dogodilo, zbog čega se dogodilo, koji je motiv, i u ovom trenutku o tome nemamo više saznanja, kaže Plenković

Ad. A. / Index.hr

Plenković: Misli da je motiv individualne prirode

Foto: Arhiva


Na Markovom trgu je jutros upucan policajac, koji je prevezen je u Vinogradsku bolnicu, u kojoj je operiran, a direktor bolnice poručio je kako je u stabilnom stanju, piše Index.hr.

Policija je tragala za napadačem od trenutka pucnjave, a na koncu je njegovo tijelo pronađeno na Jabukovcu. Policija je izvijestila kako je napadač počinio samoubojstvo.

Premijer Andrej Plenković stigao je jutros oko 9 sati na Markov trg i u vladu, ali nije dao izjavu medijima. Ranije je na lice mjesta stigao ministar Tomo Medved, koji je kratko prokomentirao kako je Hrvatska sigurna zemlja.

Plenković, Božinović i Milina kasnije su skupa dali izjavu medijima.

Prvi je govorio Plenković:

- Policija i DORH poduzimaju sve radnje da ispitaju kako se to dogodilo, zbog čega se dogodilo, koji je motiv, i u ovom trenutku o tome nemamo više saznanja, rekao je.

Otkrio je da prve informacije upućuju na to da je riječ o događaju koji ima "individualni karakter".

- Ovo je očito neki događaj za koji nemamo dovoljno saznanja da bismo ga ozbiljnije mogli sagledati. Policija i DORH će utvrditi je li riječ o slučaju koji je individualnog karaktera. Za sada, iz ovoga što sam ja uspio razabrati od informacija, sve upućuje na to. Ali prerano je da bismo o tome više govorili. Policajcu želimo brz oporavak i ima svu našu potporu kao i njegova obitelj - rekao je premijer.

Plenković je rekao kako Hrvatska ima kulturu otvorenosti i kako su na Markovom trgu sabor, vlada i skupština i kako su dostupni svima.

- Po trenutnom režimu ovdje su moguća i javna okupljanja, ali ovo nas sve skupa dovodi u jednu novu situaciju - rekao je.

Na pitanje može li se Markov trg zaštititi, kaže da može.

  • Božinović: Incident ozbiljno shvaćen

    Božinović: Incident ozbiljno shvaćen

    Foto: Arhiva


- Ovo je vrlo kompleksno, da bi se sve zatvorilo, moramo imati slobodne prometnice okolo da to omogućimo – kaže Plenković.

Novinari su ga pitali što bi bilo da se sve dogodilo u četvrtak u 10 sati kada je sve puno novinara.

- To bi bilo jako loše - odgovorio je, te dodao:

- Ne bih dovodio u vezu performans ovih koji imaju veliku plaću u Briselu pa ovdje petkom iskrcavaju lubenice s ovim događajem - odgovorio je na pitanje novinara ima li Sinčićev performans veze s ovim.

Novinari su pitali premijera ima li odgovornosti Božinovića.

- Nema njegove odgovornosti. Vidim da je krenulo u tom smjeru... Nema njegove odgovornosti - rekao je premijer.

Božinović potom pita premijera može li on odgovoriti.

- Može, možeš, reci što god hoćeš...- odgovorio mu je Plenković

Božinović se potom obratio medijima.

- Ovakve situacije moguće je izbjeći jedino ako se sve zatvori - rekao je.

Božinović je dodao i kako bi sigurno bilo bolje da su ove institucije negdje drugo. "Nije lako preseliti ove institucije koje su tu duže od desetljeća", dodao je.

Na pitanje što su napravili po pitanju sigurnosti, kaže da su sigurnosne službe razvile nekoliko scenarija te kako će se vidjeti što će se primijeniti.

-Onaj incident je vrlo ozbiljno shvaćen. Postoje tri elaborata", rekao je Božinović govoreći o Sinčićevom performansu nakon kojega je premijer naredio ministru da razmotri sigurnosna rješenja.

Jedna novinarka je pitala i kako je moguće da nitko od policajaca nije vidio kako muškarac dolazi s puškom na trg.

-To je, gospođo draga, jedno hipotetsko pitanje. Nemoguća je misija da se nekoga tko je odjeven na način na koji je moguće da nosi oružje ispod zaustavlja", rekao je i dodao kako se čini sve da se donesu mjere koje će se koristiti – tvrdi Božinović.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na