DIPLOMATIJA

Borel: Konačni dogovor Beograda i Prištine moguć za nekoliko mjeseci

On je ponovio da postoji "samo jedan dijalog", i to onaj koji "vodi EU", a da su dobrodošle sve inicijative koje doprinose ovom procesu

Borel: Jasna podrška dijalogu. Arhiv

G. M.

12.10.2020

Ostajemo odlučni da privedemo dijalog Beograda i Prištine uspješnom završetku, poručio je danas šef diplomatije EU Žosep Borel (Josep Borell).

On je poslije sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU u Luksemburgu dodao da je finalni dogovor Beograda i Prištine moguće postići za nekoliko mjeseci, uz rad u dobroj vjeri i duhu kompromisa.

- Uspjeh dijaloga Beograda i Prištine ključan je za stabilnost Zapadnog Balkana i cijele EU. Mi ne propisujemo šta će biti rješenje već olakšavamo da dođe do dogovora. Niti želimo da vještački ubrzavamo pregovore, niti da odugovlačimo s njima - rekao je Borel, prenosi Tanjug.

On je ponovio da postoji "samo jedan dijalog", i to onaj koji "vodi EU", a da su dobrodošle sve inicijative koje doprinose ovom procesu.

Borel je po završetku sastanka u Luksemburgu, kojim je predsjedavao, naglasio da je Vijeće EU zatražilo puno jedinstvo i podršku kako za proces pregovora Beograda i Prištine tako i za rad specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Specijalni predstavnik za dijalog rekao je da "nije uvijek lako, ali obje strane su izrazile spremnost da napreduju u razgovorima uprkos bolnim izazovima".

Istakao je da je rešenje „konflikta između Beograda i Prištine“ neophodan uvjet na putu Srbije i Kosova ka EU.

- Ulazak u EU je jasna perspektiva za cijeli Zapadni Balkan, a u slučaju Srbije i Kosova imamo ovo specifično pitanje koje se mora riješiti kroz pregovore - rekao je Miroslav Lajčak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.