SLOVAČKA

Lider Narodne partije osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog širenja mržnje

Kotleba koji je poslanik u parlamentu i bivši regionalni guverner optužen je da je siromašnijim porodicama davao čekova u iznosu od 1.488 eura

Marijan Kotleba. Agencije

A. Ka. / Srna

12.10.2020

Lider slovačke partije krajnje desnice Narodna partija naše Slovačke Marijan Kotleba osuđen je na četiri godine i četiri mjeseca zatvora zbog širenja mržnje. 

Kotleba koji je poslanik u parlamentu i bivši regionalni guverner optužen je da je siromašnijim porodicama davao čekova u iznosu od 1.488 eura tokom događaja organizovanog povodom obilježavanja datuma kada je osnovana marionetska država tokom nacističkog režima u Drugom svjetskom ratu.

Broj 1-488 je simbol bijelih rasista jer ukazuje na rasistički slogan od 14 riječi i nacistički pozdrav "Hajl Hitler" koji počinje sa osmim slovom abecede. Sud je prihvatio sugestije tužilaštva da su rasističke reference namjerne.

Sud je proglasio Kotlebu krivim za podržavanje pokreta s ciljem narušavanja osnovnih prava i sloboda.

Na ovu sudsku odluku može se podnijeti žalba Vrhovnom sudu. Ukoliko presuda bude potvrđena, Kotleba će izgubiti poslaničko mjesto.

Kotlebina stranka želi da Slovačka izađe iz NATO-a i snažan je kritičar EU. Partija izražava podršku i poštovanje lideru nacističkog režima u Slovačkoj Jozefu Tisu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.