MINISTAR ODBRANE SRBIJE

Vulin: Izetbegović ne može određivati Vučiću koga i kada smije zvati u posjetu

Vulin je naglasio da se ne miješa u unutrašnje odnose u BiH, ali da ne može da ne primijeti da je Izetbegović ljut što nije pozvan on

A. Č. / Srna

Vulin: Kada već ne pomaže, neka ne odmaže

Foto: Arhiv


Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u posjetu može da pozove koga misli da treba, te da, kao nesporni politički lider svih Srba, vodi dosljednu politiku mira prema susjedima Srbije iako veoma često nema iskrene sagovornike u drugim državnicima.

Reagujući na izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da nije u redu što predsjednik Srbije u Beograd, osim člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, nije pozvao političkog predstavnika Bošnjaka u BiH, Vulin je istakao da Vučić, ako je više puta ugostio i Izetbegovića i člana Predsjendištva BiH Željka Komšića i Džaferovića, može da ugosti i Čovića. 

Vulin je naglasio da Izetbegović, prije nego što i pomisli da može odrediti Vučiću koga i kada smije da zove, treba da odgovori gdje je nestao kada je 2015. godine rulja pokušala da ubije Vučića, tadašnjeg prmijera Srbije, dok je bio na komemoraciji Bošnjacima u Potočarima, kod Srebrenice.

A do tada, neka Izetbegović pozdravi Vučićeve napore da region živi u miru, kada već ne pomaže, neka ne odmaže - poručio je Vulin. 

Vulin je naglasio da se ne miješa u unutrašnje odnose u BiH, ali da ne može da ne primijeti da je Izetbegović ljut što nije pozvan on, jer Džaferovića i Komšića nije pominjao, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

U Srbiji gost je svetinja i nikada se nije desilo da dok gosta linčuje rulja, domaćin se skloni i pojavi tek kada je gost čudom i hrabrošću preživio linč - istakao je Vulin. 

Podsjećamo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je sinoć u Beogradu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Doma narodne skupštine BiH.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na