PREDSJEDNICA SKUPŠTINE

Osmani: Ne treba dozvoliti "bosnizaciju" Kosova

Ustavni sistem Kosova i teritorijalno jedinstvo su nepovredivi i ne trebaju biti dio pregovora, kaže Osmani

Ad. A. / Vijesti.ba

Osmani: Spremna preuzeti funkciju predsjednika

Foto: Anadolija


Predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani upozorila je da će konačni sporazum koji bi mogao biti postignut sa Srbijom, ostati neratifikovan ako ne bude prihvatljiv za Skupštinu.

Kako je saopšteno tokom sastanka sa izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, Osmani je naglasila potrebu za unutrašnjim konsenzusom Kosova u procesu dijaloga sa Srbijom.

Ona je kazala da su ustavni sistem Kosova i teritorijalno jedinstvo nepovredivi i da ne bi trebalo da budu dio pregovora. Osmani je komesaru EU za dijalog Kosovo-Srbija rekla da bi odluka Ustavnog suda Kosova trebalo da bude primjenjena na ZSO i da ne treba dozvoliti “bosnizaciju” Kosova.

Predsjednica Skupštine zatražila je od Lajčaka da EU izvrši pritisak na Srbiju da primijeni do sada postignute sporazume, kao i da uzme u obzir izjave govora mržnje nekih visokih srpskih državnih zvaničnika.

Šta ako bude potvrđena optužnica protiv Tačija

Naročito je zahtijevala da EU oštro i jasno osudi izjave u vezi sa skrivanjem masovnih grobnica u Srbiji, a takođe zahtijevala je i konkretne akcije srpske strane u rasvijetljavanju sudbine nestalih.

Osmani je izjavila da neće biti institucionalne krize na Kosovu ako predsjedniku Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica za ratne zločine, i da je spremna da preuzme predsjedničku dužnost do izbora novog predsjednika.

- Ne postoji vakum jer Ustav jasno kaže da predsjednika zamjenjuje predsjednik Skupštine do trenutka kada bude izabran novi predsjednik - rekla je Osmani za KTV.

Kazala je da sa rukovodstvom Demokratskog saveza Kosova (DSK) ima redovnu komunikaciju, sa izuzetkom lidera DSK-a Ise Mustafe i premijera Avdulaha Hotija, a dodala je da oni nisu cijeli DSK.

Potreban legitimitet

Prema njenim riječima, ako bi izbor predsjednika u narednih pet godina nametali gubitnici izbora, to bi u velikoj mjeri štetilo kredibilitetu institucije.

- Predsjedniku je potreban legitimitet. Mislim da bi definitivno trebalo da ima tu vezu sa građanima. Odmjeravanje na izborima je veoma važno - rekla je Osmani, dodajući da podržava ideju da predsjednika direktno biraju građani, a ne Skupština kako je sada praksa.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na