PANDEMIJA U REGIONU

Slovenija objavila nove drastične mjere, uvode djelomični lockdown

Nalaze se između narandžaste i crvene faze

Mjere vezane za školovanje stupaju na snagu u ponedjeljak. Agencije

A. Č.

15.10.2020

Slovenska vlada objavila je nove drastične mjere zbog epidemije koronavirusa.  

Od ponedjeljka će se škola od petog razreda osnovne škole naviše održavati online. Od petka se uvodi se i ograničavanje kretanja između crvenih statističkih regija u Sloveniji, kojih je sedam. U tim će regijama nošenje maski biti obvezno i na otvorenom i na zatvorenom, ograničit će se rad određenih uslužnih i sportskih djelatnosti i zabraniti okupljanje više od deset ljudi, javljaju slovenski mediji

Ove mjere se uvode nakon što Slovenija danima ima visoke brojke novozaraženih koronavirusom. Jučer ih je bilo 707, najviše do sada.

Premijer Janez Janša predstavio je nove mjere za suzbijanje širenja novog koronavirusa.   

- Nalazimo se između narandžaste i crvene faze. Trenutno imamo sedam statističkih regija koje su crvene, pet narančastih i žutih - uvodno je rekao Janša. 

Prema njegovim riječima, vlada je na sjednici odlučila da će se neke mjere koje je donijela primijeniti na cijelu zemlju, a neke selektivno na regije s lošijom epidemiološkom slikom.

- Mjere su usvojene danas (jučer) i bit će objavljene u službenom glasilu. Neke će stupiti na snagu u petak, druge u ponedjeljak - dodao je Janša.

Kako je objasnio Jelko Kacin, mjere vezane za školovanje stupaju na snagu u ponedjeljak, a ostale na snagu u petak. 

Djelomični lockdown se uvodi u regijama u kojima je stanje najgore. Agencije

Djelomični lockdown se uvodi u regijama u kojima je stanje najgore, a mjere za škole će vrijediti u cijeloj zemlji

Drastične mjere koje podrazumijevaju i djelomični lockdown neće se, dakle, primijeniti na cijelu zemlju, nego na one regije u kojima je stanje najgore.

Mjere koje se primjenjuju na sve stanovnike odnosno cijelu Sloveniju su ponovno uvođenje učenja na daljinu za više razrede osnovnih škola (od 5. razreda) te za sve razrede srednje škole (stupa na snagu u ponedjeljak). 

Ocijenjeno je da dosadašnje mjere i restrikcije nisu dale željeni rezultat, pa treba uvesti nove koje bi na snazi trebale biti najmanje dva tjedna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.