NJUJORK

Vijeće sigurnosti UN-a danas o Kosovu

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres u šestomjesečnom izvještaju koji će biti razmatran pozdravio je obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine

Zakazana sjednica Vijeća ministara. Arhiv

G. M. / Srna

21.10.2020

Vijeće sigurnosti UN-a danas će na sjedici u Njujorku razmatrati situaciju na Kosovu i izvještaj generalnog sekretara UN-a Antonija Guteresa (Guterres).

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić učestvovat će na video-sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o radu UNMIK-a u 16 sati, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Dačić je ranije izjavio da je sjednica zakazana na osnovu dogovora Srbije sa Rusijom, koja predsjedava Vijećem sigurosti.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres u šestomjesečnom izvještaju koji će biti razmatran pozdravio je obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, poslije dužeg prekida, te pozvao dvije strane da pokažu fleksibilnost i kreativnost u naporima da prevaziđu razlike.

U izvještaju o radu UNMIK-a, Guteres je pozdravio predanost prištinskog rukovodstva borbi protiv pandemije, unapređenju dijaloga sa Beogradom i evropskim integracijama.

On je pozvao novu vladu Kosova da nastavi da jača vladavinu prava, da podržava procese odgovornosti za ozbiljna kršenja ljudskih prava i preduzima odlučne korake u borbi protiv korupcije i nekažnjavanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.