BREGU ĆE OTVORITI SASTANAK

U Tirani treći digitalni samit zapadnog Balkana

Na trećem Digitalnom samitu zapadnog Balkana biće razmatrane mogućnosti uspostavljanja partnerstava sa privatnim sektorom u kontekstu procesa digitalne transformacije

A. J. / Srna

Bregu će biti domaćin panela

Foto: RCC


Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu otvorit će danas u Tirani treći Digitalni samit zapadnog Bakana 2020.

Tokom ovogodišnjeg samita, čiji je domaćin vlada Albanije, od danas do srijede, 28. oktobra, održavaće se sastanci putem interneta, dok je završni ministarski skup planiran 2. novembra u Tirani, najavljeno je iz RCC-a.

RCC i ovog puta podržava najveći digitalni događaj u regionu - Digitalni samit zapadnog Balkana, treći po redu godišnji skup koji digitalnu saradnju podiže na novi nivo.

Bregu će biti domaćin panela zajedno sa predstavnicima zemlje domaćina, organizatora, partnera, međunarodnih organizacija i digitalnog sektora.

Nakon Skoplja, koje je bilo domaćin prvog Digitalnog samita zapadnog Balkana 2018. godine i Beograda naredne godine, kada je šest ekonomija regiona potpisalo Regionalni sporazum o smanjenju cijena rominga u cijelom regionu i trebaju biti ukinute 2021. godine, samit u Tirani će istaći postignuća i ishode Digitalne agende za zapadni Balkan.

Uprkos krizi izazvanoj širenjem koronavirusa, sa kojom se region, ali i cijeli svijet suočava, na trećem Digitalnom samitu zapadnog Balkana biće razmatrane mogućnosti uspostavljanja partnerstava sa privatnim sektorom u kontekstu procesa digitalne transformacije.

Na samitu će se okupiti visoki zvaničnici vlada iz regiona, Evropske komisije, Vijeća za regionalnu saradnju, poslovne zajednice i drugi značajni akteri.

Od danas do srijede, 28. oktobra, putem interneta moći će se pratiti brojne sesije o temi mrežne povezanosti i povezanosti usluga, povjerenja i bezbjednosti, digitalnih vještina, te digitalne ekonomije.

Završni skup samita biće održan 2. novembra ministarskim panelom o Digitalnoj agendi za zapadni Balkan, kada se očekuje da će biti usvojen Memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu zapadnog Balkana, kao i Memorandum o razumijevanju o planu za 5G za digitalnu transformaciju na zapadnom Balkanu.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na