ONLINE FORUM

Vučić: Region može biti značajan faktor samo uz saradnju

Ako ne sarađujemo onda smo premali da djelujemo kao faktor u regionu, rekao je

Vučić pozvao na saradnju. Arhiv

G. M. / Srna

2.11.2020

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da region može biti značajan faktor samo uz saradnju i ukazao da samo zajednički mogu da se prevaziđu svi izazovi, uključujući i aktuelnu pandemiju koronavirusa.

- Ako ne sarađujemo onda smo premali da djelujemo kao faktor u regionu. Ako sarađujemo onda smo mnogo snažniji i možemo biti važan faktor i zanimljivi za investitore - rekao je Vučić na Regionalnom forumu mladih lidera, koji se održava online.

Vučić je podsjetio da je na posljednjem sastanku "malog Šengena" postignut dogovor o zdravstvenoj saradnji u borbi protiv koronavirusa i izrazio nadu da će prije Samita EU i Zapadnog Balkana u Sofiji biti postignut sporazum u vezi sa zdravstvenom saradnjom.

- Taj sporazum bi omogućio građanima Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije da putuju bez PCR testa, vjerujući zdravstvenim vlastima naših zemalja. Također, to podrazumijeva i pomoć jedni drugima, između ostalog, mogućnost da građani Sjeverne Makedonije i Albanije koriste naše bolnice za liječenje. To sve bi nas učinilo mnogo snažnijim u ovoj borbi - objasnio je Vučić.

On je ukazao da povezivanje, odnosno "mali Šengen" predviđa i podsticanje preduzetništva u regionu, pomoć u započinjanju biznisa, što je dobro za mlade.

Učesnicima foruma su se putem linka obratili i premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, dok je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je, između ostalih, bio najavljen, otkazao učešće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.