ZABRINJAVAJUĆE

Stanje u slovenskim covid bolnicama teško, iscrpljeni uposlenici, manjak lijekova

Stanje u pogledu raspoloživih postelja za bolesnike je alarmantno, otvaramo nove odjele i postelje, ali to neće moći ići u nedogled - kazao je dr. Matjaž Jereb

Zaraženo oko 500 zdravstvenih uposlenika. Ilustracija

A. Ka. / Fena

5.11.2020

Stanje u slovenskim bolnicama koje liječe covid pacijente je teško, zdravstveno osoblje na rubu je svojih kapaciteta, a dolazi i do pomanjkanja nekih lijekova, osobito za pacijente na intenzivnim odjelima, doznaje se u četvrtak u Ljubljani. 

Na to je na vladinoj konferenciji za novinare upozorio predstojnik odjela za intenzivnu terapiju Infekcijske klinike ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra (UKC) Matjaž Jereb, najveće slovenske bolnice u kojoj se liječi otprilike polovica od oboljelih od Covida-19 u Sloveniji. 

- Stanje u pogledu raspoloživih postelja za bolesnike je alarmantno, otvaramo nove odjele i postelje, ali to neće moći ići u nedogled - kazao je dr. Matjaž Jereb, na dan kad je broj hospitalizacija u Sloveniji po prvi put premašio 1.000, od čega ih 161 treba intenzivno liječenje. 

- Istina je da broj novozaraženih pada, ali vrha broja hospitaliziranih još nismo dosegnuli, to možemo očekivati tek za 10 do 14 dana, sve će biti jasno krajem mjeseca - kazao je u vezi s prognozama da je epidemija u Sloveniji pri samom vrhuncu, te dodao da će se broj hospitaliziranih na intenzivnim odjelima početi smanjivati najkasnije. 

Prema njegovim riječima, posebno teško stanje na intenzivnim odjelima, gdje nedostaje osposobljenog potrebnog kadra, a zdravstveno je osoblje iscrpljeno, a dijelom i na bolovanju ili u izolaciji, s obzirom da je u ljubljanskom UKC-u bilo oko 500 zaraženih zdravstvenih uposlenika. Postoje i problemi s opremom koji će se u dogovoru s dobavljačima riješiti, no veće su teškoće s nedostatkom nekih lijekova, upozorio je Jereb. 

Za skrb o covid pacijentima na intenzivnim odjelima nedostaje glukokortikoida, lijeka za smirivanje upala, a još veći problem je s nabavkom dušikova oksida budući da je u Evropi samo jedan proizvođač tog lijeka, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.