BRITANSKI MEDIJ

BBC: Covid-skeptični Amfilohije doprinio širenju koronavirusa i nakon sahrane

Ožalošćeni su se okupili na događaju bez maski i mnogi su poljubili biskupovo tijelo dok je ležalo u otvorenom lijesu

Patrijarh Irinej pozitivan na koronu. Arhiv

N. Aj.

7.11.2020

Vodeća srpska vjerska ličnost zarazila se koronavirusom, nekoliko dana nakon što je prisustvovala velikoj sahrani starijeg biskupa koji je umro od Covid-19. Patrijarh Irinej, 90-godišnji poglavar Srpske pravoslavne crkve, primljen je u srijedu u bolnicu. On je u nedjelju sahranio najstarijeg crkvenog sveštenika u Crnoj Gori, 82-godišnjeg Amfilohija Radovića. Ožalošćeni su se okupili na događaju bez maski i mnogi su poljubili biskupovo tijelo dok je ležalo u otvorenom lijesu, piše britanski BBC.

U tekstu pod naslovom "Koronavirus se širi nakon sahrane Covid-skeptičnog biskupa u Crnoj Gori", BBC piše kako se to desilo, uprkos velikom porastu slučajeva koronavirusa i u Srbiji i u Crnoj Gori, i upozorenju vlasti da taj događaj predstavlja rizik za javno zdravlje.

Objava BBC-a. Printscreen

- Amfilohije, koji je umro u petak, hodočašća je opisao kao "božju vakcinu" i izbjegavao nositi masku. Uz patrijarha Irineja, vjeruje se da je još nekoliko ljudi koji su prisustvovali sahrani obolilo od Covid-19. U međuvremenu je rečeno da Amfilohijev nasljednik pati od "blage upale pluća" - piše BBC.

Ističe se da su mandatar za premijera Crne Gore Zdravko Krivokapić i predsjednik Srbije također prisustvovali događaju u Podgorici u Crnoj Gori.

Također, prenijeli su dio saopćenja iz kabineta patrijarha Irineja u kojem se navodi da je hospitaliziran u Covid bolnici u Beogradu te da nema simptoma, kao i da mu je zdravlje odlično.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.