SRBIJA

Kisić Tepavčević: Broj zaraženih pet do deset puta veći

U odnosu na broj zaraženih svakog dana, oko 15 posto ima srednje tešku ili tešku pneumoniju koja zahtijeva hospitalizaciju

Darija Kisić Tepavčević. Tanjug

A. Ka. / Agencije

9.11.2020

Ministrica za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se procijenjuje da u odnosu na broj zvanično potvrđenih slučajeva zaraze ima najmanje pet do deset puta više osoba kod kojih infekcija nije prepoznata, prenosi Tanjug.

Ona je rekla da ne vjeruje da je kaznena politika nešto što će pomoći da se pobjedi virus, već samo odgovornost i kolektivna svijest.

- To je jedan lanac koji je prilično dugačak kada su upitanju potencijalni nosioci infekcije. Takva je priča širom svijeta, ne samo kod nas. Zato je kompletan koncept prevencije da se svi ponašamo kao da smo potencijalni nosioci infekcije, pa čak i osobe koje su preležale ovu bolest, jer smo vidjeli da postoji mogućnost reinfekcije - objašnjava Kisić Tepavčević.


Rekla je i da su na današnji dan hospitalizovane 292 osobe, a otpušteno 102 pacijenata.

U odnosu na broj zaraženih svakog dana, oko 15 posto ima srednje tešku ili tešku pneumoniju koja zahtijeva hospitalizaciju. Doktorka Kisić Tepavčević kaže da Srbija još uvijek ima kapacitete, odnosno da još uvijek ima bolnica koje bi mogle da se prevedu u covid sistem ako bude potrebno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.