KORONAVIRUS

U Sloveniji se trudnice mogu udati u pandemiji kao "hitni" slučaj

Jedina zemlja u Europi koja ima više djece rođene u vanbračnim zajednicama je Francuska sa 60 posto

Vjenčanje samo hitnih slučajeva. Ilustracija

A. Č. / Fena

15.11.2020

Zbog novih restriktivnih mjera u Sloveniji parovi se do smirivanja epidemije ne mogu vjenčati, osim u "hitnim i nužnim" slučajevima, a ministar u vladi Janeza Janšu kao opravdani razlog razlog za hitno vjenčanje naveo je trudnoću mlade.

Parovi se u izuzetnim slučajevima u vrijeme pandemije mogu vjenčati uz primjenu epidemioloških mjera i prisutnost matičara i najviše još dvije osobe, te uz dozvolu nadležnog ministra. 

Na molbu Mitje Zalara, pravnika i nekadašnjeg ministra za pravosuđe u jednoj od ranijih "liberalnih" vlada, da se pojasni koji su mogući razlozi za odobravanje izuzeća, odnosno u kojim će se slučajevima dopustit "nužno" vjenčanje, na Twitteru je odgovorio ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

- Vjenčanje iz nužde je ono koje se odobri kako konzervativnu baku kroz koji mjesec ne bi trebalo uvjeravati da je rođeno dijete nedonošče - odgovorio je Hojs liberalnom kolegi.

Uvijek ozbiljni političar, član stranke premijera Janše, svojim je odgovorom neke nasmijao u vrijeme pandemije, a neke razljutio.

Nezadovoljne reakcije navode da je ministrov odgovor potpuno neprimjeren, da se s takvim stvarima ne treba šaliti niti podcjenjivati pravne i druge dileme nakon zatvaranja skoro svih vjenčanja, a osobito svadbenih okupljanja u mračno vrijeme pandemije.

Prema podacima državnog statističkog zavoda u Sloveniji se skoro polovica djece rođene u jednoj godini rodi izvan braka. Nevjenčani parovi s djetetom se civilnim ili crkvenim obredom u najvećem broju slučajeva formalno vežu kasnije, ponekad kad već imaju i više djece.

Jedina zemlja u Europi koja ima više djece rođene u vanbračnim zajednicama je Francuska sa 60 posto. Mladi parovi u bivšoj Jugoslaviji često su živjeli zajedno, ali se nisu vjenčali i imali su različite adrese prebivališta jer su tako "samohrane" majke dobivale veću socijalnu pomoć i dječji doplatak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.