VIRUS

Đikić: Ovo još uvijek nije vrhunac pandemije

Smatra, prije potpunog lockdowna tu su još mnoge mjere koje se mogu uvesti

Smatra, prije potpunog lockdowna tu su još mnoge mjere koje se mogu uvesti. ARHIV

A. F. / HRT

16.11.2020

Profesor Ivan Đikić za HRT je iz Frankfurta rekao kako ne misli da smo dosegli vrhunac epidemije

- Svi podaci ukazuju da smo vjerojatnije još uvijek na uzlaznom dijelu većeg jesensko-zimskog vala pandemije. Upravo radi toga trebamo biti vrlo pažljivi i dobro se pripremiti tehnologijama, mjerama, zdravstvenim sistemom i pravilnim komuniciranjem na dugotrajniju borbu s ovim virusom. O tome je vrlo argumentirano govorila Angela Merkel u svom obraćanju", kaže prof. Đikić.


Dodao je i da nemamo kontrolu nad ovom panedmijom jer se virus "širi puno brže nego što nam govore podaci/ brojevi testiranja".


Iako mnogo zemalja već kreće u djelomični ili potpuni lockdown, Hrvatska im se još nije priključila, a s tim se prof. Đikić ne slaže.

- Posljedice toga su nekontrolirano i veliko širenje virusa, pretrpanost zdravstvenog sistema i veliki broj umrlih (10 puta viša smrtnost nego u proljeće). Umjesto da Vlada RH objavi jasno da je to naša službena strategija i da preuzimamo te rizike, mi pokušavamo uvjeriti građane da to nije istina i da mi koristimo pravilne mjere koje smanjuju širenje zaraze, no, brojevi nas demantiraju iz dana u dan. Medijske izjave i podaci se prilagođavaju politici što je upravo suprotno onome sto smo radili u proljeće. Tada smo bili uspješni jer smo pratili nauku  i točne podatke, kaže Đikić i dodao da je uvođenje novih restriktivnih mjera, koje su već pokazale uspjeh u Hrvatskoj, neophodno.

No, smatra, prije potpunog lockdowna tu su još mnoge mjere koje se mogu uvesti.

- Prije nego dođemo do faze potpunog lockdowna imamo preko 20-tak pravilnih mjera koje smo već trebali postepeno uvoditi. Primjerice, prva mjera je zatvoriti noćne klubove i noćne barove. Kako možemo opravdati da noćni klubovi još nisu zatvoreni? Znamo da su tokom ljeta noćni klubovi bili izvor 25% širenja sve zaraze i nismo ih zatvorili. Zašto? Ako su noćni klubovi baza ekonomije neke zemlje onda je stvarno nešto krivo u toj zemlji. Pravilnim mjerama možemo ograničiti štete u privredi. Najveća opasnost za privredu je nekontrolirano širenje virusa i ulazak u tvornice, radna mjesta i zatvaranje privrede zbog prodora virusa u firmama. Takav gubitak kontrole nad ovim virusom će posljedično dovesti do većih ekonomskih gubitaka nego dobro planirani restriktivni plan s poštednim djelovanjem na ekonomiju. O tome govore i stručni podaci ekonomista - kazao je Đikić za HRT.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.