SLOVENIJA

Opozicija se obrušila na Janšu zbog njegovog pisma čelnicima EU

To Sloveniju stavlja u nezavidan položaj u kojem nikad nije bila u svojoj povijesti, navode se iz SAB-a

Janša: Evropske institucije primjenjuju dvostruke kriterije. Arhiv

A. J.

18.11.2020

Od pisma slovenskog premijera čelnicima evropskih institucija, u kojemu traži kompromisno rješenje u zapletu s Poljskom i Mađarskom koje odbijaju uvjetovanje raspodjele evropskih sredstava poštivanjem vladavine prava, distanciraju se opozicione stranke, ali i članovi njegove koalicijske vlade.


Na pismo premijera Janeza Janše, u kojemu među ostalim navodi da evropske institucije primjenjuju dvostruke kriterije u ocjeni vladavine prave, te da nisu reagirale kad je njegovoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) na parlamentarnim izborima "ukradena" izborna pobjeda, reagirala je oštro predsjednica Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon, piše Jutarnji list.


Ona je rekla da je potrebno zaustaviti štetno djelovanje vlade i negativne posljedice Janšinih izjava u međunarodnom prostoru, zbog kojih je zabrinuta.


- Moglo bi se čak dogoditi da ovako i Slovenija evropska sredstva dobije kasnije nađemo li se među problematičnim evropskim državama - izjavila je Fajon, pozvavši i članove vladajuće koalicije da se ograde od premijerovog štetnog djelovanja.


Prema saopćenju koje je u vezi s Janšinim pismom evropskim čelnicima objavila Stranka Alenke Bratušek (SAB), koju vodi nekadašnja premijerka, aktuelni je predsjednik vlade "na nedopustiv način doveo u pitanje vladavinu prava nakon upozorenja evropskih institucija da će to načelo biti kriterij za dodjelu sredstava za izlazak iz koronakrize".


- To Sloveniju stavlja u nezavidan položaj u kojem nikad nije bila u svojoj povijesti - navodi SAB.


Slično su reagirale i ostale stranke ljevice, ocjenjujući da Janša svojim stajalištem koje nije bilo usklađeno niti u okviru vladajuće koalicije nanosi štetu državi na međunarodnom planu, slijedeći populističke lidere iz srednje i istočne Evrope.


Od Janšinog pisma ogradio se i ministar obrane Matej Tonin, predsjednik koalicijske demokršćanske Nove Slovenije.

- Premijerovo pismo je njegovo osobno mišljenje, vlada o sadržaju tog pisma nije odlučivala - napisao je Tonin na Twitteru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.