SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Ko bi mogao biti novi patrijarh?

Patrijarh se bira tako što Sabor glasa, a imena trojice kandidata s najvećim brojem glasova stavljaju se u koverte, koje potom izvlači jedan od monaha

Crkvene starješine birat će novog kandidata. Kurir

G. M. / Kurir

23.11.2020

Izborni sabor SPC najvjerovatnije će biti krajem januara ili početkom februara, a najveće šanse da uđu u izbor za jednog od tri kandidata za patrijarha ima sedam episkopa.

To su, kako saznaje „Kurir“, Porfirije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski, Jovan, vladika šumadijski, Irinej (Bulović), vladika bački, Jefrem, vladika banjalučki, Hrizostom, mitropolit dabrobosanski, Joanikije, vladika budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, i Grigorije, episkop diseldorfski i njemački.

Patrijarh se bira tako što Sabor glasa, a imena trojice kandidata s najvećim brojem glasova stavljaju se u koverte, koje potom izvlači jedan od monaha. Kako saznaje „Kurir“, to bi trebalo da bude iguman manastira Sveti Sisoje Matej.

Ovako stoje stvari

- Od ove sedmorice vladika, episkopi Joanikije i Jefrem sigurno će biti dvojica od trojice kandidata za patrijarha. Kada je riječ o trećem kandidatu, Irinej, vladika bački, i Porfirije mogu da računaju na podjednaki broj glasova. Međutim, kako nijednom od njih dvojice i nije stalo do te funkcije, obojica su spremni da se sklone u korist ovog drugog ako dođe do situacije da imaju isti broj glasova - kaže izvor Kurira iz SPC-a.

Vladika Joanikije, navodi dalje izvor "Kurira", ima veliku podršku ljudi iz Sabora koji su bili bliski Amfilohiju, što nije zanemarljiv broj.

- Iako se Joanikije dobro kotira u Saboru, minus mu je što je politički "svrstan". On je naročito blizak s Mlađanom Đorđevićem, a Joanikije je čak krstio jedno od njegove djece. Đorđević zato na sve načine pokušava da izlobira za njega. S druge strane, iako vladika Grigorije, zbog svojih posljednjih izjava, važi za opozicionog čovjeka, on više sam sebe gura za poziciju kandidata za patrijarha nego što neko lobira za njega. Grigoriju i jeste cilj da uđe u izbor za patrijarha, ali od ove sedmorice upravo on ima najmanje šanse - ističe izvor "Kurira"

Vjerski analitičar Draško Đenović podsjeća da je Irinej (Bulović) već više puta viđen u ulozi patrijarha, ali da to ne mora ništa da znači, jer su protekla dva puta za patrijarha izabrani autsajderi, to jest da ni Irinej ni Pavle nisu bili favoriti.

Šta je kome plus

- Porfirije se spominje već neko vrijeme, ali je mlad, ima samo 60 godina. Hrizostom spada u umjerenu struju, međutim, on je svojevremeno napustio svoju eparhiju tokom rata, a morao je, po meni, tamo da ostane i po cijenu života. Irinej organizovano vodi svoju eparhiju, za posljednju dvojicu patrijarha bio je siva eminencija - kaže Đenović.

Misli da će Joanikije prije zamijeniti mitropolita Amfilohija, a kod Jefrema je najveći adut to što je tih.

Prema ocjeni Željka Injca, vjerskog analitičara, naredni patrijarh će se birati između Jovana Ćulibrka, Joanikija i Porfirija.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.