TOKOM BORAVKA U HAGU

Haradinaj govorio o susretima s Miloševićem: Nosio je ribarski prsluk i bio uplašen, pričali smo na engleskom

Kada sam ga vidio prvi put nisam ga prepoznao, ranije sam ga vidio samo na televiziji, rekao je Haradinaj

Haradinaj: Nisam znao s kim razgovaram. Arhiv

A. J.

26.11.2020

Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj, koji je dva puta bio optužen i oslobođen zbog nedostatka dokaza u Haškom tribunalu, govorio je sinoć u emisiji "Balkan" na TV ABC o suočavanju sa Slobodanom Miloševićem u zatvoru u Hagu, prenosi Alo.



Haradinaj je ispričao o susretima koje je imao sa Miloševićem i razmjenu međusobnih "dobacivanja", šta ga je pitao i koji je bio odgovor jednog od ratnih komandanata OVK.


- Vidio sam ga nekoliko puta, bili smo na različitim spratovima, ja na trećem, on na prvom zbog starosti i blizine radnih prostorija za advokate, ali obično kada smo imali posjete ili sastanke sa advokatima, koristili smo iste zajedničke prostorije - rekao je Haradinaj.


Dodao je da je sa Miloševićem razgovarao smo dva-tri puta.


- Kada sam ga vidio prvi put nisam ga prepoznao, ranije sam ga vidio samo na televiziji, lijepo odjevenog, dok je ovdje bio prizemljen, uplašen, nosio je neki ribarski prsluk sa mnogo džepova i razgovarao sa mnom na engleskom. Nekim lošim engleskim, pitao me je da li sam ja taj? Nisam znao s kim razgovaram i zastao sam da ga pogledam, a on je rekao, ja sam Milošević, jer smo bili prilično udaljeni - istakao je Haradinaj.


Milošević ga je, kako je naveo Haradinaj, pitao "kako ti ovdje izgleda".


- Prvo pitanje koje mi je postavio i to je bila neka vrsta cinizma, kao hvala Bogu što si došao. Ja sam mu rekao ne znam, vi ste ovdje duže vremena, kako ste? Naravno, tu su bili i čuvari i osoblje, rekao mi je da ću sam vidjeti kako je. Pitao me je kako je tamo dolje, a ja sam mu uzvratio pitanjem, gde to dolje? Rekao je na Kosovu, na to sam ja odgovorio da nije dobro - ispričao je Haradinaj.


Milošević je, prema riječima Haradinaja, upitao "zašto".


- Rekao sam mu da imamo problem sa Evropljanima, oni žele da od nas naprave državu, ali multietničku, ali i Amerikanci, puno problema, a on je opet pitao, zašto? Rekao sam mu da žele da nam stvore vojsku kao što su njihove vojske, i ovo mu se nije uopće svidjelo. I to je bio posljednji put da smo se vidjeli. Tu su bili svi ostali, Šešelj i drugi. Neki od njih su imali načina da objasne historiju svog naroda - rekao je Haradinaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.