KORONAVIRUS

Protesti u hrvatskim gradovima protiv novih mjera: U Splitu plesali i zapjevali Thompsonove pjesme

Skupovi i u Zagrebu, Osijeku, Šibeniku...

Protesti na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Sanjin Strukic / PIXSELL

N. Aj.

28.11.2020

U Zagrebu na Trgu bana Jelačića održan je protest protiv novih mjera koje su stupile na snagu u ponoć, a koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite.

Uoči zakazanog termina bila je pojačana prisutnost policije. Kako prenose hrvatski mediji, na skup je stigao manji broj ljudi koje je policija popisala, a zatim je jedna od sudionica preko megafona održala govor. 

Inicijativa Prava i slobode je pozvala na proteste kako bi zaštitili "slobodno kretanje, slobodno odlučivanje i slobodno disanje".

I u Osijeku su građani protestirali, oko 50 njih. Okupili su se na Trgu Ante Starčevića.

Agronom Zorislav Petrijevčanin na skupu je rekao kako su u epidemiji koronavirusa prisutne manipulacije, jer se, kako tvrdi, neke znanstvenike koji govore protiv cjepiva testiranja automatski cenzurira, "a što provode oni koji profitiraju od epidemije", prenosi Jutarnji list.

Kazao je kako je najveći profiter ove situacije Međunarodni monetarni fond (MMF), sa svojim bankarskim sistemom, koji će zarađivati od sisema ovrha nad ljudima, koji više ne budu mogli raditi i zarađivati, te im plijeniti imovinu i tjerati ih u stečaj. 

Ni jedan od ova dva skupa navodno nisu prijavljeni nadležnim.

Također, ni splitski skup nije prijavljen PU slitsko-dalmatinskoj.

Mičite svoje šporke ruke s naših ljudskih prava. Pustite nas da dišemo – samo su neke od poruka prosvjeda koji se održao na splitskoj rivi, a prenosi Dalmacija danas.


U Zagrebu pojačane policijske snage. Sanjin Strukic / PIXSELL

– Traljavo su i nespretno odradili stvari. Znali su da će virus na zimu eskalirati. Mjere se donose nerezonski i preko noći. Nemaju nikakva smisla, kao da ih mala dica donose – kazao je jedan od prosvjednika sa splitske rive. U jednom trenutku su prosvjednici na sredini rive zaplesali i zapjevali Thompsonove pjesme, prenose mediji.

I u Šibeniku je održan protest protiv novih mjera, u akciji "Probuđena Hrvatska zajedno". Protest je bio miran, sudionici nisu nosili maske i nisu održavali distancu, javljaju tamošnji mediji.

Intervenirala je policija kada je pedesetak prosvjednika sjelo na stepenice ulaza u garažu i počelo sporadično pjevati, uglavnom domoljubne pjesme.

Petnaestak interventnih policajaca zahtijevalo je da se raziđu, pa su prosvjednici negodovali, bilo je povišenih riječi, ali na kraju su se ipak ustali. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.