SJEVERNA MAKEDONIJA

U Skoplju protesti zbog izjave Zaeva

Protest je organizovala opoziciona stranka VMRO-DPMNE protiv stavova koje je iznio Zaev u intervjuu bugarskoj novinskoj agenciji BGNES da Sjeverna Makedonija i Bugarska imaju zajedničku historiju

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev. Agencije

A. Č.

1.12.2020

Nekoliko stotina građana Sjeverne Makedonije protestovalo je danas ispred zgrade vlade u Skoplju protiv, kako su naveli, prodaje historije na koju je pristao premijer te države Zoran Zaev.

Protest je organizovala opoziciona stranka VMRO-DPMNE protiv stavova koje je iznio Zaev u intervjuu bugarskoj novinskoj agenciji BGNES da Sjeverna Makedonija i Bugarska imaju zajedničku historiju. 

On je kazao i da je Goce Delčev heroj i za Makedonce i za Bugare, da u Sjevernoj Makedoniji u Drugom svjetskom ratu nije bilo bugarske okupacije, nego administracije, pa se nakon toga Bugarska priklonila antifašističkoj strani, kao i da je Jugoslavija bila faktor razdvajanja dvije zemlje.

Potpredsjednik stranke VMRO-DPMNE Aleksandar Nikolski kazao je da “prodaja svega makedonskog od strane Zaeva" mora da se završi.

Već sedmicu Makedonci, građani iz cijele Makedonije dižu svoj glas protiv najveće nacionalne izdaje koja se događa u našoj zemlji - rekao je Nikolski i zatražio hitnu ostavku i premijera i vlade, prenosi agencija MIA. 

Bugarska blokira početak pregovora Sjeverne Makedonije sa Evropskom unijom, tvrdeći da ta država krade bugarsku istoriju.

Prema verziji zvanične Sofije, makedonsku naciju stvorio je Josip Broz Tito 1944, a makedonski jezik je dijalekt bugarskog. 

Protesti građana se održavaju svakodnevno u svim većim gradovima u Sjevernoj Makedoniji, piše AntenaM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.