IZRIČIT

Kineski sudija u Hagu pozvao Srbiju da uhapsi Šešeljeve radikale Jojića i Radetu

U sudijinom nalogu piše da su ključni svjedoci protiv Jojića i Radete ponovo jasno stavili do znanja da ne bi svjedočili ukoliko bi proces bio ustupljen Srbiji

Petar Jojić i Vjerica Radeta. Ilustracija N1

D. H.

8.12.2020

Kineski sudija Liu Daqun zatražio je da "Srbija provede nalog za hapšenje optuženih kako bi omogućila njihovo prebacivanje u sjedište Mehanizma", pravnog nasljednika Haškog tribunala.

U sudijinom nalogu piše da su ključni svjedoci protiv Jojića i Radete ponovo jasno stavili do znanja da ne bi svjedočili ukoliko bi proces bio ustupljen Srbiji.

- Uprkos činjenici da optuženi više nisu poslanici u Narodnoj skupštini Srbije, svjedoci su ostali pri svom nedvosmislenom stavu da nisu voljni da svjedoče ukoliko bi predmet bio ustupljen Srbiji, što održavanje procesa u Srbiji čini nemogućim, naglasio je sudija Daqun.

Svjedoci su sudu, kako piše u nalogu, prenijeli "informacije koje izazivaju ozbiljnu zabrinutost za mogući utjecaj koji bi suđenje u Srbiji imalo na bezbjednost, privatnost i dobrobit svjedoka i njihovih porodica".

Sudija Daqun naglasio je još jednom i da zvanični Beograd, po Statutu Mehanizma, ima obavezu da s tim sudom sarađuje i u predmetima protiv optuženih za nepoštovanje suda te da ta odredba "preteže svaku domaću zakonsku prepreku".

Vlasti Srbije prethodno su obavijestile sudiju Daquna da Jojić i Radeta nisu više poslanici Skupštine Srbije i ponovo su izrazile "punu spremnost" srbijanskog pravosuđa da im sudi.

Odbijanje svjedoka da svjedoče u Srbiji bio je glavni razlog zbog kojih je Mehanizam ranije preinačio svoju prvobitnu odluku da proces Jojiću i Radeti ustupi Srbiji i odlučio da proces ipak bude održan u Haagu.

Tužiteljica Diana Ellis ranije je zatražila da predsjednik Haškog suda ponovo Srbiju prijavi Vijeću sigurnosti UN-a zbog odbijanja da dvoje radikala uhapsi i izruči u Haag. Predsjednik Suda Carmel Agius ranije je već prijavljivao Vijeću sigurnosti da Beograd ne sarađuje u ovom predmetu.

Jojića i Radetu Haški tribunal je u oktobru 2012. optužio da su utjecali na svjedoke u haškom procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja tako što su ih, prenosi beogradska agencija Beta, prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promijene iskaze ili da ne svjedoče.    

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.