REGION

Slovenska vlada još nije odlučila hoće li produžiti ili ublažiti mjere zatvaranja

Počivalšek koji je i potpredsjednik vlade naveo je u objavi na Facebooku da je jedan od "dodatnih" problema zašto neki ne poštuju mjere

Slovenska vlada još nije odlučila hoće li produžiti ili ublažiti mjere zatvaranja. ARHIV

A.F.

9.12.2020

Slovenska vlada je razmatrala trenutnu epidemiološku situaciju u državi, ali nije prema očekivanjima odlučila hoće li sve najstrože protuepidemijske mjere ostati na snazi ili će se neke iduće  sedmice ublažiti.

Kako je za Slovensku televiziju večeras tokom sastanka vlade kazao njen glasnogovornik za covid-19 Jelko Kacin, vlada će odluku o tome donijeti u subotu, prema tadašnjoj situaciji. U subotu će prije toga vlada imati odvojene sastanke s epidemiolozima iz vladine stručne skupine i predstavnicima zdravstvenih ustanova, a onda i s predstavnicima onih sektora privrede koji traže ublaživanje mjera.

Očekuje se da će većina već važećih restrikcija ostati i za iduću sedmicu, no Kacin je upozorio da u pogledu epidemiološkog stanja među regijama postoje razlike, pa bi se u njih tri u kojima je 14-dnevna incidencija zaraženih spuštena ispod 900 moglo razmisliti o ukidanju nekih mjera, kao što je policijski sat ili zabrana izlaska iz općinskih granica.

Proteklih su se dana među epidemiolozima i u samoj vladi pojavile razlike treba li neke mjere ublažiti ili ne, pa je na primjer ministar zdravstva Tomaž Gantar predložio dvotjedno "zatvaranje" svih privrednih djelatnosti, dok je ministar privrede  Zdravko Počivalšek najodlučnije protiv zbog ekonomske štete koju bi to izazvalo, te umjesto toga predlaže strategiju u kojoj bi se osiguralo da se već postojeće restrikcije dosljedno poštuju.

Počivalšek koji je i potpredsjednik vlade naveo je u objavi na Facebooku da je jedan od "dodatnih" problema zašto neki ne poštuju mjere i zašto se epidemija ne smiruje "opće nepovjerenje u politiku" koje u javnosti izaziva opozicija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.