REGION

Janša poziva na prestanak polemika u Sloveniji dok traje kriza oko korone

Prema zadnjim službenim podacima, na covid odjelima slovenskih bolnica trenutno je 1258 oboljelih

Janša je u svojoj poruci naveo da je potrebno smiriti političke strasti i koncentrirati se na borbu s koronavirusom. ARHIV

A. F. / Fena

10.12.2020

Slovenski premijer Janez Janša pozvao je u četvrtak u objavi na twitteru na smirivanje političkih strasti i polemika oko mjera za obuzdavanje epidemije Covida-19 dok ona još traje.

- Potreban nam je još samo mali dodatan napor svih u obuzdavanju epidemije kako bi i u zahtjevnoj situaciji idućih tjedana i mjeseci, dok se ne pokažu rezultati vakcinisanja, mogli biti nešto slobodniji nego sada - naveo je Janša u poruci, pozivajući na disciplinu u pridržavanju donesenih mjera kako bi se dosegnuli kriteriji za ublažavanje sadašnjeg potpunog zatvaranja. 

Unatoč potpunom lockdownu, uvedenom prije mjesec i pol dana, mjere u Sloveniji još nisu dale željeni rezultat, što priznaje i vlada. Broj hospitaliziranih stagnira ali se ne smanjuje, a broj novih dnevnih zaraza veći je od kriterija koje je vlada postavila za ublažavanje mjera. Među epidemiolozima, ali i u vladi zato traju prijepori o tome jesu li sadašnje mjere svrhovite i treba li promijeniti strategiju borbe protiv koronavirusa. Ministar zdravstva Tomaž Gantar predložio je vladi da se na dvije sedmice  zaustave sve neesencijalne privredne aktivnosti, dok je ministar privrede Zdravko Počivalšek odlučno protiv i tvrdi da bi privreda zbog toga pretrpjelo katastrofalne štete.

Janša je u svojoj poruci naveo da je potrebno smiriti političke strasti i koncentrirati se na borbu s koronavirusom, referirajući se tako i na sličan apel koji je političarima u srijedu uputio predsjednik Borut Pahor, koji traži i "raščišćavanje" političke situacije oko potpore stvarne većine vladi u sadašnjem sastavu parlamenta. 

- Pozivam da se strasti smire, polemike i svađe mogu pričekati-  naveo je Janša u svojoj poruci, navevši također da će se Slovenija uspješno izboriti s ekonomskim posljedicama zatvaranja dijela privrede, zahvaljujući i obilnim europskim sredstvima dodijeljenim članicama EU-a zbog pandemije i krize koju je ona izazvala.

- Štetu nanesenu gospodarstvu zbog pandemije možemo uspješno sanirati europskim sredstvima - naveo je slovenski premijer na twitteru.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1849 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je 49 oboljelih od Covida-19, stanje i dalje ostaje teško, a vlada će u subotu odlučivati o produženju sada važećih mjera ili njihovu ublažavanju. Prema kriterijima vlade utvrđenih covid-"semaforom", do prvog popuštanja restrikcija moglo bi doći kad broj oboljelih od Covida-19 ne bude veći od 1200, a broj dnevno inficiranih padne na manje od 1350 u prosjeku zadnjih sedam dana. 

Prema zadnjim službenim podacima, na covid odjelima slovenskih bolnica trenutno je 1258 oboljelih, a sedmodnevni prosjek dnevno zaraženih je 1509, pa uvjeta za popuštanje mjera još nema, a vlada je odlučila će se produžiti važenje najvažnijih mjera i za iduće sedmice, prenosi Hina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.