DETALJI SUKOBA

Gradilište Islamskog centra u Novom Pazaru okupirali ljudi bliski Muameru Zukorliću

Rijaset Islamske zajednice Srbije, predvođen reisu-l-ulemom Seadom efendijom Nasufovićem započeo je prije oko mjesec gradnju Islamskog centra

Incident na gradilištu. Nova.rs

Ad. A. / Nova.rs

16.12.2020

Rijaset Islamske zajednice Srbije, predvođen reisu-l-ulemom Seadom efendijom Nasufovićem započeo je prije oko mjesec gradnju Islamskog centra, koji u svom sklopu treba da sadrži džamiju, školu Kur'ana, kao i dječiji vjerski vrtić, a postavljanju kamena temeljca prisustvovao je veliki broj vjernika i predstavnika ove vjerske zajednice, kao i predstavnici Grada Novog Pazara

Ipak, jutros oko 7.30 sati pristalice druge Islamske zajednice, odnosno Islamske zajednice u Srbiji, sa predstavnicima te zajednice, predvođeni službenicima Islamske zajednice u Srbiji, blokirali su put i dio gradilišta i s njega uklonili radnike koji su radili na ovom objektu, a kako saznaje Nova.rs, navodno je riječ o ljudima bliskim Muameru Zukorliću.

Sporna barikada postavljena je na muslimanskom groblju kroz koje prolazi put do Islamskog centra. Inače, vlasnik zemljišta, odnosno groblja, je Republika Srbija, korisnik je Grad Novi Pazar, dok pravo korištenja ima Islamska zajednica, ali nije definisano koja, zbog čega je došlo do nesuglasica između dvije islamske zajednice u tom gradu. Ovu informaciju Nova.rs je dobila uvidom u katastar Republike Srbije. 

Reisu-l-ulema Rijaseta Islamske zajednice Srbije Sead efendija Nasufović izjavio je za portal Nova.rs da su o spomenutom događaju obavijestili sve nadležne službe i organe i očekuju brzu reakciju u skladu sa zakonom, jer jedino je to način da se spriječi grupa ekstrema koja je jutros zloupotrebljena od Islamske zajednice u Srbiji te ovom prilikom poziva muslimane u Novom Pazaru na smirenost, jer kako kaže, u ovom huliganskom pokušaju jedino što vidi jeste traženje novog povoda za sukobe među vjernicima.

Pored tvrdnji koje dolaze iz Rijaseta Islamske zajednice Srbije, mještani ovog naselja tvrde, također, da je zemljište u imovini Grada i da su oni put pored groblja koristili godinama te da do sada niko nije spominjao zatvaranje puta. 

Još od samog postavljanja kamena temeljca, nisu prestajale provokacije na društvenim mrežama pristalica Islamske zajednice u Srbiji, a koja je bliska bivšem muftiji, a sadašnjem zamjeniku predsjednika Skupštine Srbije Muameru Zukorliću.

Oni su od samog starta negodovali zbog izgradnje ovog vjerskog objekta i osporavali njegovu vrijednost. Inače, u ovom dijelu grada ne postoji objekt slične namjene pa su samim tim građani i vjernici s velikom radošću primili vijest o početku gradnje džamije i Islamskog centra, jer je na taj način umnogome olakšan vjerski život u ovom dijelu grada, što se u prethodnih mjesec dana moglo čuti od većine mještana ovog novopazarskog naselja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.