PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Poštujemo integritet BiH, ali ne možemo pristati na ukidanje RS

Istakao je da želi najbolje odnose sa Bošnjacima i Bosnom i Hercegovinom, ali da Srbija neće nikome biti "džak za udaranje"

Vučić vjeruje da će Evropska unija dozvoliti nabavku vakcina za zapadni Balkan. Arhiv

A. J. / Anadolija

20.12.2020

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na otvaranju nove Covid bolnice u Kruševcu da će u naredna dva ili tri dana u Srbiju stići 5.000 doza Pfizerove  vakcine i da će prvo biti vakcinisani stariji od 75 godina koji žive u domovima za stare, javlja Anadolija.


Vučić je rekao da veruje da će Evropska unija dozvoliti nabavku vakcina za zapadni Balkan i da će poštovati dogovor i da će u prvom kvartalu naredne godine Srbija dobiti dodatne, nesmanjene količine vakcine od 340.000 doza.


Bolnica izgrađena za četiri mjeseca


On je rekao da se ruska vakcina još ispituje, da se čeka još dio dokumentacije i da se nada da će uskoro biti donesen sud o vakcini, a da se uskoro očekuje i kineska vakcina.


- Stiže i 'Moderna', verujem i "AstraZeneca", 'Johnson & Johnson'. Sve ćemo da nabavimo u skladu sa mogućnostima, jer je ključno da ljude vakcinišemo, da obezbijedimo zdravlje građana Srbije i da nam ekonomija funkcioniše - rekao je Vučić.


Upitan o mogućnostima za proizvodnju ruske vakcine Sputnjik V i da li je o tome razgovarao sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, Vučić je rekao ”postoji takva perspektiva”.


Bolnica u Kruševcu imaće 493 bolnička kreveta, od čega 150 na intenzivnoj nezi, a u njoj bi trebalo da budu zbrinuti građani Rasinskog okruga i ljudi sa Kosova da bi se rasteretile bolnice na jugu centralne Srbije.


- Imat ćemo veliki broj bolesnika sa Kosova i Metohije. Mi ne pitamo da li su Srbi ili Albanci, ali prije svega će se liječiti sa sjevera Kosova i Metohije - rekao je Vučić.


Vučić je rekao da je bolnica izgrađena za četiri mjeseca, da će prve pacijente primiti sutra, da posjeduje 150 respiratora (high flow) i 57 pokretnih i da će biti zaposleno više od 670 medicinskih sestara i tehničara.


Bolnica ima 12.500 kvadratnih metara i nalazi se na lokaciji bivše kruševačke kasarne "Rasina", a prema Vučićevim riječima oko nje je zasađeno 98 jablanova, u znak sjećanja na poginule pripadnike 125 motorizovane brigade, od čega je "38 njih poginulo na Košarama".

Eufemizam za oduzimanje nadležnosti RS

Odgovarajući na politička pitanja, Vučić je rekao da poštuje integritet Bosne i Hercegovine, ali da ne može da pristane na ideje o ukidanju Republike Srpske.


- Onaj ko pokušava da ukine Republiku Srpsku osim što čini nešto protiv volje srpskog naroda, taj koji bi to da radi ne želi dobro miru i stabilnosti na Balkanu - poručio je Vučić i ocijenio da kada mnogi u regionu govore o funkcionalnoj Bosni i Hercegovini to je eufemizam za oduzimanje nadležnosti Republici Srpskoj.


Istakao je da želi najbolje odnose sa Bošnjacima i Bosnom i Hercegovinom, ali da Srbija neće nikome biti "džak za udaranje".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.