PODGORICA

Spriječen novi pokušaj ubistva crnogorske novinarke Olivere Lakić

Specijalni tužitelj Saša Čađenović rekao je da su u četvrtak uhapšene dvije osobe osumnjičene za planiranje ubistva, a da su ostali članovi kriminalne organizacije otprije u zatvoru

A. Ka. / Fena

Olivera Lakić

Foto: Agencije


Crnogorski tužitelji objavili su u petak da je spriječen novi pokušaj ubojstva crnogorske istraživačke novinarke Olivere Lakić, na koju je atentat pokušan u proljeće 2018. 

Specijalni tužitelj Saša Čađenović rekao je da su u četvrtak uhapšene dvije osobe osumnjičene za planiranje ubistva, a da su ostali članovi kriminalne organizacije otprije u zatvoru. Za atentat im je bilo ponuđeno 150.000 eura, rekli su tužitelji. 

Ista skupina osumnjičena je i za pokušaj ubistva 2018. kada je Lakić ranjena u nogu. 

- Motiv je sprečavanje novinarke Olivere Lakić da istražuje kriminalne organizacije na teritoriju Crne Gore i njihove veze s kriminalnim grupama iz regije - rekao je Čađenović. 

Novinarska udruženja ranije su zatražila od crnogorskih vlasti da zaštite Oliveru Lakić. Donedavno novinarka dnevnog lista Vijesti, ona je prvi put napadnuta udarcima u glavu 2012. ispred ulaza zgrade u kojoj je živjela u Podgorici, a 2018. je na istom mjestu ranjena iz vatrenog oružja. Prije toga je dobivala prijetnje zbog serije tekstova o nelegalnoj proizvodnji i krijumčarenju cigareta u tvornici "Tara“ u Mojkovcu i skladištu u predgrađu Podgorice te povezanosti tih aktivnosti s crnogorskom policijom i sigurnosnim službama.

Prošle godine je State Department dodijelio Oliveri Lakić međunarodnu nagradu za hrabre žene (International Women of Courage Award), koju joj je uručila supruga američkog predsjednika Malanija Tramp (Trump), prenosi Hina.

Više o temi Podgorica

POSLJEDICE KORONAVIRUSA
Preminula majka Mila Đukanovića
NA VRH

Podijeli članak na