SRBIJA

Dr. Predraga Kona pogodila vijest o smrti kriminologa zbog korone

Da nisam optimista, davno bih napustio ovaj posao, poručio je epidemiolog

Dr. Kon: Sad ne smijemo da zabrljamo nigdje. Agencija

Z. K.

27.12.2020

Epidemiolog dr. Predrag Kon rekao je za TV Prva da se dobro osjeća nakon vakcinacije.

- Apsolutno nisam imao nikakvu dilemu, poznato je o čemu se radi, to nema nikakvog utjecaja na genom, to je informaciona RNK. Poznajem taj način, rađeno je ekstremno mnogo. Poslije tri sedmice ću primiti drugu dozu. Dvije sedmice poslije prve doze počinje proizvodnja antitela, sedam dana poslije druge doze ima 95 posto atitijela, tako tvrdi proizvođač - rekao je Kon.

Epidemiolog je istakao da ga je pogodila vijest o smrti kriminologa Zlatka Nikolića, koji je preminuo od posljedica koronavirusa.

- Ja sam ga ovdje kod vas sreo, i mene je ta vijest pogodila jučer, ovo jeste bolest koja treba da se respektuje, do toga smo došli svi, bilo bi bolje da je suprotno, mi imamo oružje u ruci, sve će biti drugačije. Mi smo ti koji ćemo diktirati kojom brzinom, kad kažem mi, mislim čitav svijet, ali od nas će zavisiti kojom brzinom ćemo uspjeti da se vakcinišemo - poručio je on.

Upitan o novom soju koronavirusa, dr. Kon kaže da bi to bila značajna vijest tek ukoliko bi se pokazalo da je prenošenje veće u svim dijelovima svijeta.


Dobro se osjeća nakon vakcinacije. Agencija

- Nije istina da me baš ne tangira uopšte, prate se izmjene virusa da bi se otkrilo na vrijeme. Tek ukoliko bi se pokazalo da je prenošenje veće u svim dijelovima svijeta, to bi bila značajna vijest, pitanje je koliki je potencijal. Jako je korisno što imamo naš genom koji je otkriven, uvijek ćemo moći da upoređujemo šta se dešava kod nas. Sad ne smijemo da zabrljamo nigdje, da ne bismo imali ponovni porast. Važno je da izdržimo još otprilike mjesec cijeli, jasno se vidi da se spušta kriva, pune su bolnice još uvijek, ako sada napravimo grešku, ponovo će početi da raste sredinom januara - poručio je Kon i podvukao da je nerealno da se organizuje proslava Nove godine.

Da nisam optimista, davno bih napustio ovaj posao, poručio je epidemiolog.

- Mi imamo potpunog izgleda da izađemo iz ove situacije, tvrdo sam ubjeđeni optimista u ovom trenutku. Za sljedeću godinu, nema šanse da bude kao ova. 2021. biće u znaku nauke, pojavit će se i lijekovi pored vakcina - podvukao je dr. Kon.

Za vakcinu kaže da sa njom imamo "oružje u ruci".

- Od nas će zavisti koliko brzo možemo da se vakcinišemo i suprotstavimo se virusu - kazao je.

Kon je rekao da su bolnice u Srbiji i dalje pune i da su zdravstveni radnici preopterećeni, ali da se uz poštovanje mjera može očekivati bolja situacija. Kako kaže, on je sada "tvrdi optimista", ali da je i dalje sve do ljudi i poštovanja mjera. Kon ističe da će Vlada odlučivati o mjerama za Novu godinu, ali da se organizovane proslave svakako neće dozvoliti. On je poručio i da se očekuje da se iz čitave ove krize izađe tokom sljedeće godine, posebno kada se uzme u obzir pojava vakcine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.